Bursa de la Bucuresti a scazut cu doar 0,15%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare si unde lichiditatea a fost salvata din nou de un deal cu 1,26% din titlurile Fondului Proprietatea (FP), scrie Mediafax.
Piata a fluctuat foarte usor in ultima saptamana, variatiile inregistrate de majoritatea indicilor fiind mai mici de 1%. Indicele general al Bursei, BET-C, a scazut in aceasta saptamana cu 1,62%. Raportat la nivelul de la finele lunii august, indicele este inca pe plus, cu 0,3%, iar fata de anul trecut este in crestere cu 3%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a coborat in aceasta saptamana cu 1%. Astfel, castigul din luna septembrie a fost redus la 2,82%, iar fata de sfarsitul anului trecut, indicele este in crestere cu 14,31%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut in aceasta saptamana cu 1,34%, diminuandu-si ascensiunea din luna septembrie la 2%. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele este in urcare cu 13,22%.

"Piata a ajuns la niveluri destul de inalte si este normal ca interesul sa fie diminuat si chiar sa apara corectii. In continuare exista interes pentru actiuni precum OMV Petrom si Fondul Proprietatea, dar o perioada de respiro aduce o sustenabilitate acestui trend de crestere. In continuare nu vedem investitorii sa revina brusc si cu entuziasm catre piata, dar cred ca situatia se va schimba in urmatoarele 3-6 luni, avand in vedere ca se vor reaseza portofoliile pentru perioada dividendelor", a declarat pentru Mediafax seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,12%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu numai 0,06% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in stagnare, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu doar 0,15%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat in crestere cu 0,45%.

Dupa ce in primele doua saptamani din luna septembrie volumele de tranzactionare au revenit pe crestere, la inceputul acestei saptamani rulajele au scazut vizibil, iar interesul investitorilor a fost axat doar pe cateva actiuni. Lichiditatea totala a fost salvata in ultimele trei sedinte de pachete importante de actiuni Fondul Proprietatea.

In sedinta de vineri, investitorii au realizat operatiuni de 105,6 milioane lei (23,4 milioane euro), valoare cu putin peste rulajul de joi, de 101,2 milioane lei (22,5 milioane euro). Lichiditatea a fost sustinuta in proportie de 88% de un deal cu 1,26% din titlurile FP, de 93,6 milioane lei (20,7 milioane euro).

Pe piata principala, actiunile Fondului Proprietatea au inregistrat un rulaj de 2,5 milioane lei, iar pretul a stagnat la 0,54 lei.

Compania de administrare a investitiilor City of London, al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea, a anuntat, vineri, ca a vandut o parte din actiuni la FP si a cumparat warranturi cu activ suport pe un numar similar de titluri ale Fondului. La finalul operatiunii, participatia sa a ramas neschimbata, respectiv la 9,43% din toate actiunile Fondului Proprietatea. City of London are 4,18% actiuni propriu-zise si warranturi emise de RBS pentru inca 5,25% din toate actiunile Fondului Proprietatea.

Participatia City of London reprezinta, totodata, 9,69% din capitalul social subscris si varsat al Fondului Proprietatea (4,29% prin actiuni propriu-zise si 5,4% prin warranturi).

In ultima ora a fost transferat un pachet de titluri reprezentand 8,7% din actiunile producatorului de bauturi alcoolice Prodvinalco (VAC), pentru 3 milioane lei. Titlurile au fost cedate la pretul de 2,03 lei, cu aproape 50% peste cotatia precedenta.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 277.000 de lei, valoare peste rulajul de joi, de 156.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene evoluau incert. Piata de la Londra era in scadere cu 0,1%, in timp ce bursele de la Paris si Frankfurt avansau cu 0,7% si, respectiv, cu 1%. Bursele au debutat pe verde, avansul fiind sustinut de un articol din cotidianul Financial Times potrivit caruia autoritatile Uniunii Europene lucreaza cu Spania la un nou plan de sustinere a guvernului de la Madrid.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri