Infiintarea unei noi firme care sa sa poata oferi servicii similare diviziei de brokeraj a ING Bank in Romania, a carei inchidere a fost anuntata marti, ar costa cel putin un milion de euro, potrivit sefilor unor case de brokeraj si reprezentantii unor banci din Romania.
“Capitalul minim pentru o firma care sa ofere pe bursa servicii similar ING Bank este de 730.000 euro. Suma reala pentru infiintare este insa mai mare, pentru ca trebuie sa platesti taxe catre BVB, CNVM si apoi sa ai bani pentru finantarea activitatii”, a declarat managerul diviziei de brokeraj a unei banci care intermediaza tranzactii pe Bursa de la Bucuresti (BVB).

Scenariul in care o parte din fostii angajati ai diviziei de brokeraj ING ar infiinta o noua firma pe BVB in scopul de a furniza servicii financiare fostilor clienti ai bancii olandeze, ar fi oarecum similar cazului KBC – Swiss Capital de anul trecut. Belgienii de la KBC s-au retras de pe piata romaneasca in 2011, dupa ce si-au vandut actiunile detinute la KBC Securities lui Bogdan Juravle si Sorin Apostol. Astfel, KBC Securities si-a schimbat denumirea in Swiss Capital – actualul lider din piata romaneasca de brokeraj.

“Practic ai nevoie de minim un million de euro pentru a putea sa infiintezi de la zero o firma de brokeraj care sa preia activitatea ING. Cerintele minime de capital pentru un SSIF (n.red. societate de servicii de investitii financiare) pleaca de la 50.000 de euro. Acest prag minim iti permite insa doar sa plasezi ordine in piata, nu poti sa faci administrare de active, sa participi la oferte publice si alte evenimente corporative, asa cum era cazul ING”, spune seful unei firme de brokeraj din piata.

Totusi, brokerii de pe bursa dau sanse mici posibilitatii ca fostii angajati ai diviziei piete de capital din cadrul ING Bank Romania sa isi infiinteze propriul SSIF.

“Sunt bani prea multi pe care nu stiu cine si-ar permite sa ii bage intr-o industrie care momentan nu genereaza profit si de la care in cel mai bun caz poti spera la o revenire in urmatorii ani”, a declarat directorul diviziei de brokeraj a unei alte banci din piata.

Activitatile ING Bank de Equity Markets si Equity Capital Markets pe pietele emergente din Europa, Orientul Apropiat si Africa vor fi sistate incepand cu ultimul trimestru al anului 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri