Oltchim (OLT) va pune la dispozitia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie toate contractele de achizitii publice cu valoare initiala de cel putin 500.000 de euro sau echivalentul in lei, informeaza Mediafax.
Transmiterea acestor informatii figureaza pe ordinea de zi a unei AGA programata pentru 5 noiembrie, la solicitarea Ministerului Economiei.

Ministerul Economiei a propus "aprobarea pentru punerea la dispozitia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, in termen de 14 zile de la data hotararii AGOA, a tuturor contractelor de achizitie publica cu valoare initiala, totala, care este egala sau mai mare de 500.000 de euro sau echivalentul in lei, indiferent de metoda de atribuire si de obiectul acestor contracte, insotite de un raport privind legalitatea, oportunitatea, stadiul si derularea fiecarui contract, intocmit de personalul de specialitate din cadrul societatii, in conformitate cu prevederile articolului 1 din Ordinul ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri nr. 1844/20.09.2012, privind instituirea procedurilor de achizitii publice la unitatile aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea MECMA".

Solicitarea ministerului vine la o zi dupa ce la Oltchim a fost numit un nou director general, Mihai Balan, si dupa ce premierul Victor Ponta a spus ca asteapta ca noul sef al combinatului sa rezilieze toate contractele cu firmele "capuse", sa reporneasca sectiile care pot asigura o productie "realista", nu pe stoc, si ca colaboreze cu consultantul pentru stergerea datoriilor combinatului si pregatirea noii privatizari.

Balan a declarat, miercuri, ca va avea discutii cu bancile pentru a fi deblocate conturile combinatului, astfel incat in termen de doua saptamani sa fie repornite instalatiile si sa fie platite salariile restante. El a fost, anterior, director general al producatorului de energie electrica si termica CET Govora.

Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din functie la inceputul lunii septembrie. In locul sau a fost numit, pentru o perioada limitata, Nicolae Radu Olaru, fost director general adjunct al combinatului.

Actionarii Oltchim vor discuta in 5 noiembrie si aplicarea principiilor, normelor si procedurilor prevazute intr-o ordonanta de urgenta din 2006 privind atribuiea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Alte puncte pe ordinea de zi sunt revocarea din Consiliul de Administratie a lui Ionel Florin, conform unui ordin din 26 iulie al ministrului Economiei, si prelungirea pana in iunie 2013 a valabilitatii contractului de asistenta juridica incheiat de Oltchim cu casa de avocatura Vlad si Tudor.

Totodata, actionarii vor discuta si constituirea unei garantii imobiliare pentru garantarea platii datoriei Oltchim catre Societatea Nationala a Sarii, sucursala Exploatare Miniera Ramnicu Valcea. Oltchim va garanta cu un imobil situat in comuna Bradu din judetul Arges. Termenii platii datoriei au fost stabiliti printr-un protocol de esalonare.

Combinatul chimic se afla in portofoliul statului, care prin Ministerul Economiei detine 54,8% din actiuni. In actionariatul combinatului se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri. Privatizarea va fi reluata.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in lndustrie (OPSPi), Remus Vulpescu, a demisionat miercuri, exprimandu-si public regretul pentru insuccesul licitatiei de privatizare a Oltchim.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri