Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,68%, intr-o piata apatica, in care atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata doar pe cateva actiuni si lichiditatea a ajuns cu greu la 11,9 milioane lei, informeaza Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 1,24%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,84%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,87%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu numai 0,1%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,34%.
Actiunile Oltchim (OLT) au debutat in scadere cu aproape 13%, continuand sa coboare accelerat dupa ce miercuri au cazut cu 15% in urma esecului privatizarii companiei. Dupa primele zece minute ale sedintei de joi, cotatiile au revenit usor spre nivelul de miercuri, iar in cadrul unor tranzactii au trecut chiar pe crestere usoara.

La inchiderea sedintei, aceste titluri erau in crestere cu 3,88%, fiind cotate la 0,575 lei, si inregistrau al noualea rulaj din piata, de 308.000 de lei.

"Cand ai volume foarte mici si interes doar de la speculatori, este normal sa asisti la o volatilitate ridicata", a afirmat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

Lichiditatea pietei, de 11,9 milioane lei (2,6 milioane euro), este cu 77% peste rulajul de miercuri, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro).

"Volumele au scazut si scad de vreun an peste tot. Pe plan local, putem gasi motive diferite de la caz la caz. Astfel, actiunea Banca Transilvania este interesanta si ieftina dupa parerea mea, dar free-float-ul este foarte mic. La fel este si la Petrom, unde pretul a crescut, dar free-float-ul este foarte mic. In cazul Fondului Proprietatea avem de-a face cu multe amanari din cauza exterioare Fondului (privatizari amanate, listarea la Varsovia pare ca nu se vrea aprobata), plus povestea cu actionarul contestatar care tine programul de buy back pe loc", a mai spus brokerul.

Piata ar mai putea fi animata de oferta secundara de vanzare pe care statul vrea sa o deruleze la Transgaz (TGN), programul de rascumparare de actiuni de la Fondul Proprietatea, blocat momentan de un proces initiat de actionarul Ioana Sfiraiala. Alte evenimente care ar putea influenta bursa sunt alegerile parlamentare din decembrie, precum si alegerile programate in primavara la SIF-uri.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au urcat pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 4,2 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,36%, la 1,365 lei.

In acelasi timp, titlurile Fondului Proprietatea, care de regula sunt cele mai lichide din piata, au consemnat doar al treilea rulaj, de 1,2 milioane lei. Cea mai recenta cotatie cu aceste titluri a fost realizata la 0,5255 lei, pret cu 0,38% sub nivelul de miercuri.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert si inregistrau variatii reduse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri