Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, miercuri, irevocabil, anularea unei hotarari AGA a Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, pentru ca ulterior compania Franklin Templeton sa fie numita administrator al FP. Oficialii administratorului spun, insa, ca mandatul lor va continua. Pe termen scurt, va exista o reactie in piata si un efect negativ la capitolul imagine, insa toata piata asteapta motivarea oficiala din partea instantei.


Decizia instantei anuleaza decizia AGA privind modificarea actului constitutiv a Fondului Proprietatea. Acest lucru inseamna ca se va reveni la statutul anterior al FP, condus de Consiliu al Reprezentantilor si Directorat.

“Efectele anularii de catre instanta sunt, cel putin de principiu, anularea administratorului Franklin Templeton si a deciziilor care au fost luate in mandatul acestora. Practic, toate actele subsecvente actului juridic nul sunt, la randul lor, nule. Este posibil, insa, ca unele decizii sa nu fie anulate si sa fie catalogate drept exceptii, dar acest lucru nu poate fi dedus sau anticipat, depinde de la caz la caz”, au explicat surse jurdice surse judiciare.

Exista insa si formele extraordinare de atacare a deciziei Curtii de Apel, desi lucrurile nu se vor opri aici.

In 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a constatat nulitatea absoluta a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Fondului Proprietatea prin care, in data de 6 septembrie 2010 fusese modificat actul constitutiv si era numit administrator unic "Franklin Templeton Investment Management Limited Marea Britanie Sucursala din Bucuresti".

Fondul Proprietatea a contestat decizia cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul unui litigiu cu avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a respins, marti, recursul Fondului Proprietatea, mentinand astfel decizia din decembrie 2011 a Tribunalului Bucuresti. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este irevocabila.

Adrian Simionescu, VIT: Este penibil!


“Este penibil ca am ajuns in aceasta situatie, dupa ce ca pentru prima si singura data am reusit sa aducem un administrator privat, cu experienta, renume, credibilitate pentru investitorii de calibru din alte tari. Cred, insa, ca vor fi utilizate toate formele de contestatie. Pe termen lung, activele Fondului Proprietatea raman in siguranta si managerii profesionisti isi vor continua activitatea”, a explicat Simionescu.

Pentru piata, insa, lovitura la nivel de perceptive si imagine vor fi grave. Simionescu este convins ca, pe termen scurt, piata va reactiona la aceasta decizie si vom asista la reactii de moment.


Analistii Wood&Company nu se asteapta la anularea mandatului de administrare al Franklin Templeton. "Intelegem ca decizia de astazi nu anuleaza mandatul si ca nu exista un pericol imediat in acest sens. Socul ar trebui sa se rezume la efecte in sedinta urmatoare de tranzactionare", se arata intr-un raport.

Templeton: Asteptam motivarea deciziei Curtii, dar actionarii ne-au confirmat in AGA din aprilie


Reprezentantii Franklin Templeton au declarat in cursul zilei de miercuri ca inainte de a comenta asupra intelesului real al celei mai recente decizii a Curtii este necesara o motivare oficiala din partea instantei.

"Cu toate acestea, pentru evitzarea oricarei confuzii, Administratorul Fondului mentioneaza ca noua versiune a Actului Constitutiv la care face referire decizia instantei nu este in vigoare in prezent. Noi versiuni ale Actului Constitutiv au fost aprobate de catre actionarii Fondului cu o vasta majoritate in cadrul unor AGA din 19 noiembrie 2010, din 23 noiembrie 2011 si din 4 aprilie 2012", se mentioneaza intr-un raport al Franklin Templeton.

Acestia adauga faptul ca noile hotarari din AGA desfasurata pe 25 aprilie 2012 au reiterat in mod expres aprobarea actionarilor pentru toate capetele de cerere referitoare la hotararile ce fac obiectul deciziei instantei.

La AGA din 25 aprilie 2012, actionarii FP au votat cu o majoritate covarsitoare ratificarea si adoptarea hotararilor 1 si 2 luate de AGEA in perioada cuprinsa 6 septembrie 2010 si 24 aprilie 2012, pentru a le da deplina putere si efect. De asemenea, actionarii au aprobat si ratificarea si adoptarea tuturor actelor legale incheiate, adoptate sau emise in numele Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton precum si a oricaror masuri de management/administrative implementate in calitatea sa de administrator unic al FP.

"Este regretabil ca un singur actionar minoritar urmareste sa foloseasca sistemul de justitie pentru a intarzia si a interfera cu implementarea hotararilor adoptate de o larga majoritate a actionarilor Fondului. Cu toate acestea, trebuie sa observam ca decizia instantei s-a bazat pe un argument strict tehnic, de procedura, si a facut referire numai la hotararile actionarilor care au fost aprobate in septembrie 2010. De la acea data, actionarii Fondului si-au exprimat si confirmat intentiile referitoare la administrarea Fondului de mai multe ori prin alte hotarari si chiar si-au reiterat aprobarea pentru deciziile luate la AGA din septembrie 2010. Vom continua sa respectam aceste hotarari si sa administram Fondul in conformitate cu contractul nostru de administrare si cu Actul Constitutiv in vigoare", a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

City of London: Eroare procedurala minora. Ramanem in actionariatul FP si sustinem Franklin Templeton



Britanicii de la City of London, unul dintre principalii actionari ai Fondului Proprietatea, spun ca decizia de miercuri a Curtii se refera la o eroare procedurala minora, iar in aceste conditii pozitia de administrator a Franklin Templeton nu ar trebui sa fie amenintata.

"Respectam justitia din Romania care a determinat existenta unei erori procedurale intr-o AGA anterioara si care face referire la nerespectarea termenului legal de 30 de zile (acordandu-se doar 29 de zile) pentru publicarea proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii. Consideram ca aceasta eroare este una minora si nu credem ca aceasta justifica anularea unor decizii ulterioare care au fost sustinute de majoritatea actionarilor", a declarat pentru wall-street.ro, director in cadrul City of London.

City of London controleaza circa 4,3% din Fondul Proprietatea, luna trecuta compania transferand actiuni FP in valoare de 21 mil. euro catre Royal Bank of Scotland.

"Ramanem actionari ai FP si asteptam noi detalii cu privire la decizia Curtii. Sustinem in continuare Franklin Templeton pentru functia de administrator al societatii si reamintim ca actionarii au confirmat numirea Franklin Temleton in functia de administrator in cadrul unei AGA de la inceputul acestui an", a mai declarat oficialul firmei britanice de administrare de active.

n octombrie 2010, avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat in instanta o parte dintre deciziile AGA de la Fondul Proprietatea, prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal de 30 de zile inainte de AGA.

In 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a admis, in parte cererea reclamantei. Instanta a dispus anularea hotararilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor.

Totodata, Tribunalul a decis si anularea hotararii prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP, precum si a deciziilor actionarilor de revocare a Directoratului si de alegere a membrilor Comitetului Reprezentantilor.

Prin decizia 1 a AGA din 6 septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, actionarii au aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor.
Prin decizia Tribunalului Bucuresti, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar administrator al societatii este din nou Ionut Popescu, afirmau surse din magistratura.

Sfiraiala a contestat si hotararea actionarilor privind listarea Fondului la BVB, insa tribunalul a respins actiunea avocatei.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri