Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, a sustinut vineri seara intr-o emisiune TV, unde a intrat in direct, ca este in Reykjavik (Islanda) si ca a plecat de frica din tara, intrucat i s-ar fi cerut sa isi cedeze toate activele pe care le are dupa ce a pierdut banii clientilor sai, scrie Mediafax
"La sfarsitul lunii septembrie, in ultima vineri, am plecat in Elvetia, pentru ca altfel ar fi trebuit sa semnez ca cedez toate activele. Am multe participatiuni, case, apartamente... Eu o sa va spun toata povestea. De cand am inceput sa scriu, nu v-am spus nicio minciuna. Totul se refera la bani si la putere", a declarat Sima la Realitatea TV.

El a mai spus ca nu poate spune cine i-a cerut sa cedeze tot ce are pentru ca apoi "sa o poata lua de la capat".Intrebat daca i s-a cerut intr-un "mod gansteros", sau doar pentru acoperirea pierderilor, Sima a spus ca este "ceva la limita".

Totodata, el a negat ca amenintarile vin din "plan politic" sau de la concurentii sai.

Nu are incredere sa intre intr-un program de protectie a martorilor in Romania

Intrebat daca se simte amenintat de unii clienti, el a confirmat. El a mai spus ca a avut clienti "foate puternici si foarte bogati" din Romania, iar faptul ca el se afla in Islanda il face sa se simta mai protejat.

Totodata, Sima a aratat ca nu are incredere sa intre intr-un program de protectie a martorilor in Romania.

"Daca eram in America aveam incredere. Intr-o tara ca Islanda este foarte greu sa faci nenorociri si sa nu fii gasit, si riscul e mult mai mare decat in Romania. As fi putut sa raman in Elvetia sau sa ma intorc in Elvetia, macar acolo nu trebuia sa platesc o alta chirie. Aveam deja una platita si puteam sa stau la mine. Dar acea adresa era cunoscuta de toata lumea", a adaugat el.

Sima a mentionat ca in Islanda sta intr-o casa inchiriata pentru doua luni.

"Am plecat din cauza unei presiuni mari asupra mea. Presiunea ajunsese la maximum. Am tranzactionat prost si am pierdut banii. Imi este frica fizic. Imi este frica pentru ca atunci cand pierzi banii clientilor, ei se pot razbuna. Am pierdut banii. Eu am facut tranzactiile riscante de capul meu. Am incercat sa ma salvez din zi in zi", a mai spus Sima.

Am primit telefoane de amenintare de cand a inceput referendumul

El a mai aratat ca a primit "telefoane de amenintare puternice de cand a inceput referendumul" si ca "a inteles de la inceput ca trebuie" sa vanda Hotnews, pentru ca altfel nu mai putea face afaceri in Romania.

"Am avut amenintari sa vand (...) Hotnews, Sibex, si pierderile facute de mine sunt legate una de cealalta", a mai spus Sima.

Fostul sef al bursei de la Sibiu a mai afirmat ca a plecat pentru ca nu mai avea timp sa se ocupe atat de WBS Holding, "de facut jocuri de culise la Sibex", "sa negocieze cu SIF-urile" si sa recupereze banii pierduti.

"O sa ma intorc, nu stiu cand. Nu stiu nici ce fac maine", a spus el, cu voce tremuranda.

Referitor la e-mail-ul transmis unuia dintre directorii Sibex in care anunta ca i-au fost furate laptopul si telefoanele, Sima a spus ca era necesara o astfel de informare "pentru ca nu trebuia sa vada altii de unde sun si unde sunt".

Banii clientilor i-am pierdut in ultimele luni

"Banii clientilor i-am pierdut in ultimele luni, cand am fost acuzat cu tot felul de chestii (...) Eu puteam foarte frumos sa cedez nervos ca am pierdut banii clientilor si sa-mi iau viata, si spuneau cu totii ca a fost un escroc care a fugit cu banii", a mai afirmat Sima.

El a adaugat ca vina ii apartine, ca are "raspunderea morala" si ca va incerca sa despagubeasca clientii.

"Faptul ca am riscat si din banii unor clienti care au spus sa risc foarte putin este greseala mea. Voi raspunde pentru ea", a afirmat el.

Fostul sef al Sibex a afirmat ca s-a intalnit cu deputalul PSD Viorel Hrebenciuc de doua ori si spune ca are SMS-uri drept dovezi.

Anterior, intr-o scrisoare transmisa vineri de Sima, el spunea ca ar fi ajuns la Hrebenciuc apeland initial la ajutorul fostului ministru al Justitiei Catalin Predoiu. Sima i-ar fi spus lui Hrebenciuc ca are "nevoie sa inceteze atacurile SIF-urilor la Sibex" si ca are probleme cu firma WBS Holding din cauza unor retrageri masive.

"A sunat la Gabriela Anghelache, care era cu Paul Miclaus in birou la CNVM, si la Dorina Mihailescu care era la Frankfurt cu Mugur Isarescu, dar se intorcea a doua zi la sedinta si le-a cerut oficial sa amane AGA pana cand se va vedea ce se intampla acolo cu concertatii. Textual «iti cer oficial sa amanati AGA pentru ca am senzatia ca acolo se intampla golanii». Sedinta CNVM de a doua zi a inceput la AGA la 11 a.m. si s-a terminat la 3 a.m., cand am primit faxul ca se amana AGA", se arata in scrisoare.

Sima anunta in scrisoare ca mai are 2.500 de franci si trei carti de credit blocate, iar avionul care traverseaza Atlanticul ii creeaza o ciudata senzatie de pace.

Ulterior, el a mai transmis o alta scrisoare in care dadea unele informatii despre unii clienti de-ai sai, iar in a treia sustinea ca nu a fugit si nu se ascunde, iar ca daca toti clientii de la WBS Holding si-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de doua milioane euro si circa doua milioane dolari.

Ulterior publicarii scrisorilor de la Sima, comisarul CNVM Dorina Mihailescu sustine ca nu a discutat cu Hrebenciuc despre amanarea sedintei AGA la Sibex, in care urma sa se voteze revocarea administratorilor, ci a avut cu acesta discutii in alte circumstante, pe teme legate de completarea legislatiei privind inclusiv actiunile concertate.

Totodata, Hrebenciuc a declarat pentru Gandul ca nu intelege de ce numele sau apare in scrisorile trimise de Cristian Sima, sustinand ca acesta "fabuleaza".

Sima nu a mai putut fi contactat de la 1 octombrie, iar in piata de capital au circulat suspiciuni ca el ar fi fugit cu banii clientilor unei firme de-a lui prin care tranzactiona pe pietele externe, WBS Holding, sau ca a pierdut banii acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri