Cristian Sima sustine, intr-un interviu, ca i s-a cerut sa vanda Hotnews cu amenintarea ca va imparti o celula in inchisoare cu presedintele Basescu si ca nu ar mai fi cautat acum de nimeni daca nu ar fi relatat discutiile cu Hrebenciuc si Predoiu, deoarece "lucrurile astea trebuie facute in culise"

Cazul Cristian Sima: pericolele capitale care ameninta piata liberaEl afirma ca a primit amenintari prin telefon, de pe numere ascunse, pentru a vinde participatia detinuta la Hotnews.

"Tot felul de telefoane de amenintare, de la stilul «O sa citesti Hotnews cu Basescu intr-o celula si o sa ti se taie wireless-ul» si alte glume de stilul asta, la tot felul de ore din zi si din noapte, de pe tot felul de numere ascunse, cartele si asa mai departe, ca nu e bine ce fac si ca voi avea de suferit pe chestia asta. E adevarat ca, daca as fi nimerit cu bursa, as fi avut mai multi bani, nu mai putin de 4 milioane, si pesemne continuam lupta. Dar acum sunt convins ca pana la urma tot ma doborau, daca eu nu faceam chestia, asta tot ma doborau. Eu nu am niste resurse financiare enorme, nu am zeci de milioane ascunse. Activele astea le am din alte afaceri care s-au incheiat foarte bine”, a afirmat Sima, intr-un interviu difuzat de Realitatea TV, citat de Mediafax.

Pe data de 24 septembrie Sima a vandut pachetul de actiuni de 9% pe care il mai detinea la firma Media Bit Software SRL din Bucuresti, care opereaza site-ul de stiri hotnews.ro. Cel care a cumparat este Razvan Corneteanu, fost director al Adevarul Holding.

Brokerul a mai spus ca s-a intalnit de trei ori cu presedintele Traian Basescu, odata in timpul referendumului.

"Nu l-am sfatuit niciodata (pe presedintele Traian Basescu - n.r.). L-am vazut de trei ori in viata mea, de doua ori am dat mana in mod protocolar si o singura data l-am vazut tete-a-tete in studiorile de la Hotnews, cand dadea interviu in timpul referendumului. Atunci mi-am permis, desi toata lumea era acolo destul de timorata, si am spus: eu stiti ce as face? Exact ce a facut de Gaulle in Algeria. As spune Je vous est compris! (V-am inteles - n.r.). Si m-a intrebat: Adica? Adica va duceti la toti si le spuneti: v-am inteles, nu mai ma vreti, nu veniti la vot pentru ca normal, eu sa ma intorc la Cotroceni sa se calmeze situatia, iar a doua zi imi dau demisia si eu insumi, presedinte in functie si ales, voi organiza alegeri", a afirmat Sima.

El a spus insa ca nu se astepta ca presedintele sa ii urmeze sfatul.

Brokerul afirma totodata ca daca ar vorbi mai putin si nu ar fi relatat discutiile avute cu Hrebenciuc si Predoiu, in prezent nu l-ar mai cauta nimeni.

"Eu vorbesc prea mult. Ca daca as vorbi putin, daca nu as fi relatat discutiile cu Hrebenciuc si cu Predoiu, pesemne ca azi nu m-ar mai cauta nimeni. Totul era bine, atat timp cat nu spui. Lucrurile astea trebuie facute in culise", a adaugat Sima.

Cea mai pierdere a unui client este de 1,4 MIL. euro

Cristian Sima a mai spus ca cea mai mare pierdere a unuia dintre clientii firmei sale WBS Holding este de 1,4 milioane de euro si ca i-ar putea rambursa banii pierduti daca vinde activele pe care le are, insa sustine ca vrea sa-si despagubeasca toti clientii, anunta Mediafax.

”Foarte multi clienti nu depun plangere pentru ca au incredere ca eu ma voi intoarce si vom ajunge la o intelegere, decat daca se duc sa faca plangere penala in British Virgin Islands. Eu, intr-un colt, undeva, al mintii mele clar, e ca pot sa ma refac a treia oara. Unde-s doua refaceri, de ce nu m-as reface si a treia oara? Si acum nu m-as apuca de la zero, pentru ca am ceva active, am o structura, am si o enorma experienta. In celelalte dati am avut un milion, l-am pierdut pe tot, n-aveam pe nimeni, asta e. A doua oara, bun, am pierdut 2,8 milioane, i-am imprumutat, i-am dat in cinci ani inapoi, m-am refacut", a declarat Sima intr-un interviu acordat jurnalistului Radu Soviani si transmis de Realitatea TV.

El spune ca acum lucrurile sunt un pic mai complicate, iar clientii trebuie sa aiba rabdare, "ceea ce nu au".

Sima a citit unele pierderi inregistrate de clienti dintr-o lista, care variau intre 2.000 si 16.000 de euro, si a afirmat ca le-ar putea plati "destul de repede", insa "vor sari ceilalti".

"In momentul in care mi s-a spus «Ne dai toata avere, ne dai toate WBS-urile, ne dai toate actiunile la Sibiu, tot, tot, tot ce ai, si lucrezi pentru noi», oamenii au spus «cu astia nu ne intereseaza»", ori eu nu sunt de principiul asta moral «datornici nu ma intereseaza, merg mai departe, ma intereseaza un singur datornic, caruia ii pun in brate tot», chiar daca el e cel mai mare datornic. Totul se face proportional", a adaugat brokerul.

Intrebat care este cea mai mare suma de recuperat, Sima a afirmat ca aceasta este de 1,4 milioane. Potrivit luiSima, investitia initiala a clientului a fost de 1,8 milioane, iar castigul dupa sase luni este de "vreo 400 si ceva de mii".

Totodata, el a spus ca ar putea returna suma respectiva daca vinde o parte dintre activele pe care le are, insa trebuie sa decida in ce ordine despagubeste clientii. Pierderea totala este de doua milioane de euro si doua milioane de dolari, potrivit lui Sima.

"Daca eu as fi stat acolo, evident, toti ar fi fost calmi, le-as fi spus ce, cum, ce fel, si banuiesc ca i-as fi putut lungi. Cel mai bine era sa am un milion ca sa le dau o parte din bani la fiecare si sa-i calmez, si s-o pun pe alte baze, sa urmaresc zi de zi ce se intampla, sa nu mai am Sibiul pe cap si asa mai departe", a adaugat Sima.

“Am un contract care ma acopera 100% pentru pierderile clientilor”


Cristian Sima a mai spus ca are un contract care il acopera 100% pentru pierderile clientilor, iar acestia nu ar avea nicio sansa daca l-ar actiona in instanta.

"Acesti clienti, analizand la rece situatia, ce sanse au? Se duc sa depuna plangere unde? In British Virgin Islands sau la Londra, ca o firma din British Virgin Islands le-a tranzactionat pe niste platforme banii si le-a pierdut. Cu un contract facut de niste avocati londonezi, care ma acopera pe mine 100%. Chiar daca eu spun ca iau riscuri mici, mari sau medii, orice risc mic poate sa devina un risc mare", a spus Sima.
El a afirmat ca o speculatie nereusita se numeste o investitie pe termen lung.

"Si-atunci le spun, bai, aveti speculatii nereusite, stati cu ele, poate cine stie, se intampla si recuperati", a spus Sima.

El afirma ca daca ar fi fost un "capitalist feroce" ar fi putut ramane in Bucuresti si le-ar fi putut spune clientilor ca le-a pierdut banii, chiar daca si-ar fi riscat viata in cazul in care unii clienti "i-ar fi dat in cap vazand ca legal nu au ce sa faca".

"Toata lumea stia de aceste clauze si erau incantate de avantajele fiscale", a mai spus el.

Sima a sustinut vineri seara intr-o emisiune TV, unde a intrat in direct, ca este in Reykjavik (Islanda) si ca a plecat de frica din tara, intrucat i s-ar fi cerut sa isi cedeze toate activele pe care le are dupa ce a pierdut banii clientilor sai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri