CNVM a sesizat Parchetul cu privire la o presupusa frauda la Carpatica Invest, in urma unei investigatii derulate dupa ce un client l-a acuzat pe unul dintre angajatii casei de brokeraj ca a operat tranzactii fara a avea acordul sau, informeaza Mediafax.
UPDATE: Reprezentantii Carpatica Invest au declarat ca brokerul Stefan Terziu a realizat tranzactii in baza instructiunilor prin telefon, fara a avea ordine semnate de client, pentru doi clienti, Andrei Anghel si Ilie Anghel. Tranzactiile au fost realizate in perioada 2 - 15 mai pe contul lui Andrei Anghel, iar in 2 - 14 mai pe contul lui Ilie Anghel.

"In data de 16.05.2012 am primit o reclamatie scrisa de la clientii Anghel Andrei si Anghel Ilie. In urma acestei reclamatii am decis suspendarea activitatii brokerului, infiintarea unei comisii disciplinare si instiintarea CNVM. Au fost transmise catre CNVM ordinele de tranzactionare pentru cei doi clienti, de la data deschiderii conturilor pana la sfarsitul lunii aprilie, ordine care erau in arhiva centrala a societatii. Ordinele aferente tranzactiilor din cursul lunii mai se aflau in posesia brokerului, acesta avand obligatia conform procedurilor interne, sa le transmita departamentului de control intern din centrala pana cel mai tarziu in data de 15.06.2012. Aceste ordine, dupa cum am constatat ulterior, nu erau semnate de catre clienti. Din notele explicative ale brokerului Terziu Stefan acesta declara ca a efectuat tranzactiile aferente perioadei 02.05.2012 - 15.05.2012 in baza instructiunilor date de catre clienti, bazandu-se pe prietenia dintre el si Anghel Andrei pentru a semna ulterior ordinele de tranzactionare", se arata in raspunsul Carpatica Invest citat de Mediafax.

In urma tranzactiilor din luna mai pe conturile celor doi clienti au fost inregistrate pierderi in valoare cumulata de 451.600 de lei.

"Referitor la reclamatiile clientului Anghel Andrei prin care acesta nu recunoaste nici tranzactiile pentru care exista ordine semnate, nu ne putem pronunta, dar putem face mentiunea ca in urma acestor tranzactii, s-au efectuat mai multe plati in contul bancar al clientului, ultima inregistrandu-se in data de 23.04.2012 (in conditiile in care clientul nu a alimentat niciodata contul cu bani)", afirma reprezentantii casei de brokeraj.

Acestia mai arata ca reprezentanti ai Carpatica Invest s-au intalnit cu Andrei Anghel si cu avocatul sau "deoarece si intern a fost deschisa o ancheta in acest caz".

"De asemenea, am participat in data de 15.06.2012 la o conciliere directa, dand curs invitatiei trimisa de avocatul clientilor. In cadrul acestor intalniri am comunicat clientului punctul de vedere al societatii, respectiv ca este exclusa contributia finaciara a societatii pentru repararea prejudiciului solicitat de catre clienti", se afirma in raspunsul Carpatica Invest.

Potrivit sursei citate, firma a raspuns prompt "solicitarilor Politiei si a aratat toata disponibilitatea pentru stabilirea adevarului".


Carpatica Invest se plaseaza pe locul 11 in topul brokerilor de la Bursa de la Bucuresti si a intermediat in acest an tranzactii de aproape 407 milioane lei in primele noua luni. Firma este parte a grupului financiar Carpatica, controlat de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea (foto).



Stirea initiala



Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat saptamana trecuta pe brokerul Stefan Terziu cu 10.000 de lei si i-a interzis acestuia sa mai activeze pe piata de capital pentru trei luni.

Sanctiunile si sesizarea Parchetului au fost dispuse de CNVM in urma unei investigatii derulate la firma de brokeraj dupa ce Andrei Anghel, client al Carpatica Invest a reclamat ca Terziu ar fi realizat unele tranzactii fara acordul sau.

"Sunt o serie de nelamuriri in urma investigatiei, intre ceea ce s-a gasit la firma de brokeraj, inclusiv declaratiile brokerului, si ceea ce reclama clientul. Parchetul a fost sesizat pentru ca reclamantul spune ca nu isi recunoaste semnatura de pe unele ordine sau ca a dat ordinele apeland brokerul pe telefonul mobil, procedura care nu respecta reglementarile de tranzactionare. Sa stabileasca Parchetul daca s-a falsificat sau ce s-a intamplat acolo", au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata de capital.

Potrivit surselor citate, in cadrul investigatiei brokerul a declarat ca Anghel i-a semnat circa zece ordine de tranzactionare "in alb", urmand ca atunci cand Terziu va realiza tranzactiile sa completeze el restul datelor, inclusiv daca ordinul era de cumparare sau vanzare, precum si volumul de actiuni vizate si pretul.
Totodata, peste 100 de ordine de tranzactionare nu sunt semnate de Anghel.

CNVM l-a amendat pe Terziu deoarece a incalcat mai multe reglementari, printre care introducerea unor ordine de tranzactionare fara sa aiba ordinul completat in scris de client, in conditiile in care in contract nu era prevazut ca ordinele sa poata fi transmise prin telefon.

Potrivit reglementarilor CNVM, daca un client vrea sa dea un ordin prin telefon, el trebuie sa sune brokerul pe telefonul fix al firmei, iar convorbirea sa fie inregistrata si pastrata in arhiva pentru cel putin 5 ani.

CNVM i-a amendat in acest caz si pe doi reprezentanti ai departamentului de control intern al firmei de brokeraj, Bogdan Pietrareanu (5.000 de lei) si Dan Gindila (3.000 de lei), pe directorul general al firmei, Marius Trif, si pe directorul general adjunct, Marius Veltan, cu cate 1.000 de lei.
Sanctiunile CNVM pot fi contestate in termen de 30 de zile.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri