Dupa ce a obtinut avizul CNVM in luna august, brokerii de la Muntenia Global Invest si fostul presedinte BVB Septimiu Stoica vor lansa un sistem alternativ de tranzactionare - BEST (Bucharest Electronic Securities Trading), pe care, spun ei, vor aduce atat o parte din emitentii cei mai importanti de pe Bursa de la Bucuresti cat si IMM-uri sau alte companii nelistate.
Septimiu Stoica este senior consultant in cadrul casei de avocatura internationala Salans, sistemul alternativ de tranzactionare BEST (fost Apollo-X) fiind un proiect mai vechi al acestuia. Cititi in continuare un interviu cu fostul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti si cu Alexandru Paverman, director general si presedinte Muntenia Global Invest.

Wall-Street.ro: Cand va fi lansat sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) BEST?

Septimiu Stoica: Cel mai probabil intr-un interval de timp de circa o luna. Trebuie sa ne potrivim cu Depozitarul Central din punctul de vedere al comunicarii electronice. Depozitarul nu a spus niciodata ca nu va fi de acord cu sistemul nostru de tranzactionare, insa au fost unele amanari. De doi ani lucrez la acest proiect cu Muntenia Global Invest.

Alexandru Paverman:
CNVM nu ne putea da o autorizatie fara sa avem acest contract cu Depozitarul, ba chiar Comisia a mediat un potential conflict intre noi si Depozitar, interventia lor fiind salutara.

WS: Ce emitenti veti aduce pe noul sistem de tranzactionare?

SS: Vom cauta sa oferim o varianta de tranzactionare a titlurilor existente pe piata din Romania dar si de pe piete externe. Vorbim aici de blue-chip-uri din Europa, poate chiar SUA si din Romania. De asemenea, vom incerca sa atragem noi emitenti care nu se tranzactioneaza in Romania si bineinteles ca ne gandim si la societati mici si mijlocii, nu doar la nume mari.

WS: De ce un investitor ar vrea sa tranzactioneze Petrom, de exemplu, pe BEST cand poate sa faca asta deja in piata principala a Bursei de la Bucuresti?

SS: Sunt cateva motive: in primul rand investitorii de pe BEST vor putea vedea si tranzactiona din acelasi ecran atat actiunile romanesti, cat si de la Sibiu, cat si din pietele externe, practic vorbim de o interfata comuna pentru mai multe piete. Apoi poate ca sistemul nostru va fi mai prietenos cu utilizatorii. Al treilea motiv este ca s-ar putea sa fie mai ieftin sa tranzactionezi o actiune pe BEST decat pe BVB.

Pe aceasta platforma investitorii vor putea fie sa primeasca acces ca si cand ar fi clienti Muntenia, doar ca si-ar trimite singuri ordinele, fie vor putea sa lucreze cu propriul broker, desigur daca acesta a dorit sa devina membru al BEST.

AP: Practic exista posibilitatea ca un client sa plateasca doar comisionul pietei, eliminandu-se comisionul brokerului. Vom publica o lista a comisioanelor percepute investitorilor care tranzactioneaza direct sau brokerilor membri.

WS: Cand veti aduce in piata o companie deja listata pe o bursa din Romania, cine trebuie sa isi dea acordul pentru ca aceasta procedura sa aiba loc?

SS: In principiu nu avem nevoie de acordul nimanui, legea nu te obliga sa ai acceptul emitentului pentru a-l aduce pe un ATS. Desigur insa ca nu strica sa il ai. Daca emitentul e deja listat pe bursa X, el deja face raportari acolo si urmareste anumite reguli de transparenta si guvernanta corporativa, astfel ca respectivele rapoarte nu mai trebuie sa le faca la noi pe ATS, pentru ca ele oricum exista.

Daca in schimb aducem o companie nelistata, atunci toate obligatiile de raportare sunt legate de noi.

ATS-urile au fost preluate si in directiva europeana. De ce? Din considerente de protectie a consumatorului; in Europa s-a stimulat concurenta intre intermediari astfel incat o singura piata de capital sa nu monopolizeze o tara intreaga. In piata burselor de valori est-europene a existat tendinta de a se conserva monopolurile.

Pentru a face sistemele nationale unice mai bune mai competitive, mai ieftine, s-a impus concurenta si la nivelul sistemelor alternative de tranzactionare.

WS: Intr-o anumita masura veti fi in competitie directa cu BVB, care opereaza la randul sau un ATS; va asteptati la anumite piedici?

SS: Cred ca avem o anumita prioritate a ideii acesteia de lansare a unui ATS, doar ca BVB si Sibex au avut in spate depozitarii si puterea institutionala si bineinteles ca au putut sa isi lanseze mai repede proiectele

Este logic si normal sa exista retineri din partea unui competitor. La Londra sunt insa peste 100 de ATS-uri. A facut London Stock Exchange ceva sa le impiedice? Nu! si nici nu este normal sa o faca.

Un asemenea sistem completeaza aria de servicii dintr-o anumita piata. Poate ca un IMM listat pe BEST va putea creste si chiar sa se gandeasca la o listare pe BVB, unde ar beneficia de o notorietate mai mare.

La noi piata de capital a fost mai mereu confundata cu Bursa de Valori Bucuresti, ceea ce nu stiu cat de bine este daca tragem linie dupa 20 de ani. Toata lumea s-a concentrat pe ceea ce face bine, rau, mult putin, BVB. Poate ca este greu ca o singura institutie sa faca totul.


WS: Veti depasi ATS-ul BVB din punct de vedere al volumelor tranzactionate?

SS: Bineinteles ca ne propunem acest lucru insa nu va asteptati sa facem facem asta in prima zi sau prima saptamana. Ei totusi pornesc deja cu o serie de societati straine listate si recent si o societate romaneasca (n.red Pro Vorbas). Avem totusi in plan sa depasim BVB la acest capitol

WS: Aveti intelegeri concrete cu anumiti emitenti care sa se listeze pe BEST imediat dupa lansarea platformei ?

SS: Nu, pentru ca nici nu puteam sa facem marketing sau sa purtam negocieri cat timp ATS-ul nu era autorizat si cat timp sistemul nici macar nu era operational.

WS: Nu este riscant sa lansati un ATS fara sa aveti stabiliti clar o serie de emitenti?

SS: Ba da, insa orice proiect presupune o doza de risc; acesta este antreprenoriatul. Daca ai merge pe succes 100% toata lumea ar lansa proiecte.

WS: Pe ce segment de emitenti va veti concentra initial?


SS: Initial probabil ne vom concentra pe titlurile cele mai interesante pentru publicul din Romania. Pe masura ce vom echilibra costurile cu veniturile vom putea sa mutam accentele de la sistem mai prietenos de la titlurile care deja exista, la cele care nu exista in piata. Ma refer aici la acei emitenti care nu sunt listati si la acele produse care nu sunt in piata romaneasca.

WS: Asadar in prima faza sa ne asteptam la Fondul Proprietatea si SIF-uri?

AP: In principiu criteriul major va fi lichiditatea iar aici bineinteles ca vorbim de companiile din BET si la SIF-uri. Cu siguranta in primul an veti vedea si putin un emitent sau un produs care nu se tranzactioneaza pe alta bursa din Romania. Ideea este ca vor fi de tranzactionat si alti emitenti sau produse care nu sunt pe BVB sau Sibex. Cat anume, ramane de vazut in timp.

SS: Cand vom admite un produs la tranzactionare vom face consultari in randul participantilor la piata. Vorbim de un sistem deschis ca arhitectura, ca produs si ca tehnici de tranzactionare, asa ca asteptam sugestii si propuneri de la clasele de participanti - investitori, intermediari, emitenti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri