Administratorul Fondul Proprietatea (FP) considera ca directorii generali de la companiile de stat trebuie sa fie selectati printr-un proces transparent si ca abilitatile profesionale si de management trebuie sa reprezinte principalul criteriu de selectie. Reactia FP vine dupa ce Ministerul Economiei a propus-o pe Daniela Lulache, fosta sefa a Fondului, pentru a prelua functia de director general interimar al Nuclearelectrica.
„Modalitatea prin care Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri face nominalizarea doamnei Daniela Lulache in functia de Director General al Nuclearelectrica nu respecta regulile de guvernanta corporativa. Conform Legii societatilor comerciale 31/1990 si a O.U.G. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice numirea directorilor generali este responsabilitatea Consiliului de Administratie, iar orice interferenta din partea actionarului majoritar reprezinta o incalcare a legislatiei in vigoare”, a declarat Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea este actionar Nuclearelectrica, controland un pachet de 9,72% din actiunile producatorului de energie. Nuclearelectrica este al treilea cel mai mare producator de energie din Romania, dupa Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia.

„Luand in considerare aspectele mentionate anterior, Fondul Proprietatea considera controversata nominalizarea facuta de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri”, mai spune Konieczny.

Lulache fost revocata de la conducerea Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea in decembrie 2009, dupa o serie de dispute interne, in locul sau fiind numit Ionut Popescu. Fosta sefa a FP a starnit mai multe controverse in piata dupa ce au fost publicate castigurile salariale si din bonusuri pe care le-a inregistrat in 2009 si care au avut o valoare de 1,86 mil. lei. In plus, la plecarea de la Fondul Proprietatea, Lulache a primit 12 salarii compensatorii in valoare totala de circa 260.000 dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri