SAI Muntenia Invest a depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare o plangere impotriva Consiliului Reprezentantilor Actionarilor pentru reclamarea actiunilor nelegale, abuzive, inconsecvente si lipsite de responsabilitate intreprinse de acestia cu ocazia exercitarii mandatului, se arata intr-un comunicat al companiei.
In prezent, mandatul de membru CRA al persoanelor reclamate este suspendat provizoriu, dupa o decizie a Tribunalului Bucuresti.
In plangerea inaintata CNVM, SAI Muntenia Invest reclama incalcarea limitelor competentelor CRA, deturnarea de la functiile si rolul stabilite prin lege (organ de monitorizare), intentia de blocare a activitatii SIF Muntenia.

Actiunile la care SAI face referire vizeaza o serie de dispuneri ale CRA:


- Restrangerea majora a mandatului SAI Muntenia Invest la realizarea “exclusiv de operatiuni de administrare curenta”, cu obligatia asigurarii ca si societatile din portofoliul SIF Muntenia opereaza numai astfel de acte; pentru orice alte operatiuni “decat cele curente care sunt urgente si care pot fi profitabile SIF Muntenia” CRA a solicitat acordul sau prealabil scris. Toate aceste masuri au fost dispuse la data de 21.08.2012 fara vreun termen limita concret de incetare a lor, stabilindu-se aplicarea masurilor "pana la finalizarea formalitatilor privind concilierea directa si rezilierea Contractului de Administrare" - formalitati care pana in prezent nu au fost initiate.

„Mentionam ca implementarea acestei restrictionari (care este lipsita de temei legal sau contractual) ar avea un impact negativ direct asupra posibilitatii practice de realizare la nivelul SIF Muntenia a programului de activitate/strategiei de investitii anuale aprobate de AGA si asupra posibilitatii concrete a SAI Muntenia Invest de a gestiona portofoliul SIF Muntenia in conditii de eficienta si adaptare prompta la cerintele/oportunitatile pietei. Aceasta masura ar lipsi de continut economic real actul de administrare al SAI Muntenia Invest si ar conferi CRA prerogative de administrare a emitentului; masura avuta in vedere de CRA este vadit contrara scopului lucrativ si obiectului de activitate al SIF Muntenia si expune SIF Muntenia la riscul scaderii performantei investitionale. In conditiile in care, spre protejarea intereselor investitorilor si indeplinirea mandatului acordat de AGA, SAI Muntenia Invest a continuat sa isi exercite mandatul in parametri normali, CRA a decis sanctionarea sa pentru faptul ca a efectuat tranzactii fara aprobarea prealabila a CRA”, se arata in comunicatul SAI Muntenia.

- Restrictionarea transferului catre SAI Muntenia Invest a sumelor aferente comisionului de administrare si conditionarea acestor plati de aprobarea prealabila a CRA

„Acest comision este calculat pe baza unei formule simple, aplicate la valoarea activului net lunar al SIF Muntenia certificata de depozitar; nu exista vreo posibilitate obiectiva ca SAI Muntenia Invest sa faca interpretari sau estimari in favorem ale valorii comisionului. De la data la care SAI Muntenia Invest a preluat mandatul de administrator nu a existat nicio reclamatie a SIF Muntenia / CRA (inclusiv a membrilor numiti la 07.07.2012) cu privire la modul in care SAI Muntenia Invest a calculat si incasat acest comision; nu exista nicio prevedere care sa confere CRA dreptul de a pre-aproba sau restrictiona in vreun fel plata comisionului atata timp cat mandatul administratorului este in derulare”, se arata in comunicat.

SAI Muntenia mai acuza CRA de actiuni abuzive si producatoare de prejudicii in raport cu administratorul si interesele investitorilor SIF Muntenia.

Acest punct face referire la solicitarea facuta de CRA catre banci, in numele SIF Muntenia, de a nu mai opera plati catre SAI decat cu acordul prealabil scris al CRA (s-a vizat restrictionarea platii comisionului de administrare).

„Urmare a unei astfel de solicitari, pentru cateva ore din cadrul unei zile de tranzactionare, toate conturile SIF Muntenia deschise la o unitate bancara au fost blocate pentru orice operatiuni (nu doar pentru cele de plata a comisionului de administrare). Ca efect al actiunii prompte si ferme a SAI Muntenia Invest s-a obtinut deblocarea de urgenta a conturilor SIF Muntenia. Prin aceste solicitari CRA nu doar ca a actionat in afara competentelor sale (CRA nu are dreptul de a emite solicitari catre terti si de a impune restrictii in numele SIF Muntenia) dar a creat si premisele pentru sistarea/intarzierea platii comisionului de administrare – situatie prejudiciabila pentru SIF Muntenia, astfel cum am aratat mai sus, deteriorarea reputatiei si imaginii SIF Muntenia in mediul bancar, si pentru implementari excesiv de prudente din partea bancilor ale solicitarilor CRA – care, asa cum am mentionat mai sus, au avut loc; urmare a actiunii abuzive a membrilor CRA, SIF Muntenia a fost lipsita temporar de acces la resursele sale financiare”, informeaza comunicatul.

Administratorul SIF Muntenia mai acuza Consiliul Reprezentantilor de incalcarea cerintelor de transparenta a pietei si de periclitarea stabilitatii pietei si a increderii investitorilor in SIF Muntenia.


Astfel, in comunicat se mentioneaza ca membrii noului CRA au refuzat sa transmita datele de identificare ale persoanelor cu care actioneaza in mod concertat in legatura cu SIF Muntenia, respectiv sa confirme ca nu exista astfel de persoane – dupa caz (date solicitate pentru scopul actualizarii listei persoanelor cu acces la informatii privilegiate pe care SIF Muntenia, prin administratorul sau SAI Muntenia Invest, are obligatia sa o transmita CNVM).

„Conform reglementarilor pietei de capital, toti emitentii sunt obligati sa transmita CNVM si sa actualizeze constant lista persoanelor cu acces la informatii privilegiate. Sunt prezumate a avea acces la astfel de informatii si trebuie incluse in aceasta lista si persoanele care actioneaza in mod concertat cu cei care au acces direct la informatiile privilegiate in virtutea atributiilor lor din cadrul emitentului (conform cadrului contractual si statutar, membrii CRA sunt persoane cu acces la informatii privilegiate). CNVM a confirmat prin 2 adrese faptul ca datele de identificare ale membrilor CRA trebuie incluse in lista persoanelor cu acces la informatii privilegiate si ca datele persoanelor cu care acestia actioneaza concertat trebuie, de asemenea, adaugate in lista. Subliniem ca refuzul furnizarii datelor referitoare la persoanele cu care membrii CRA actioneaza in mod concertat impieteaza in mod direct asupra transparentei si integritatii tranzactiilor cu actiunile SIF Muntenia si, mai ales, asupra posibilitatii CNVM de a monitoriza corespunzator respectarea prevederilor legale privind abuzul de piata in ceea ce priveste aceste operatiuni”.

In acelasi comunicat, SAI Muntenia mentioneaza ca CRA a trimis comunicate si recomandari publice, desi conform cadrului legal si contractual, doar administratorul are acest drept.

„Mai mult, conform Contractului de Administrare, membrii CRA au obligatia de a pastra confidentialitatea asupra chestiunilor ce tin de executarea de catre SAI Muntenia Invest a mandatului sau, toate reclamatiile, constatarile si propunerile CRA legate de modul de exercitare a mandatului trebuind sa se transmita doar actionarilor (si nu catre publicul general) si doar in contextul unei AGA; aceste reguli au rolul de a proteja stabilitatea pietei si increderea investitorilor in emitent si in datele publice privind situatia acestuia”.

De asemenea, Muntenia Invest acuza Consiliul Reprezentantilor ca au dezinformat publicul cu privire la intentiile CRA in relatia cu administratorul si au solicitat SAI Muntenia Invest convocarea AGA cu o ordine de zi ce cuprindea date false.
„Mentionam ca reglementarile din domeniul pietei de capital sanctioneaza diseminarea de informatii care dau sau ar putea sa dea semnale false sau care induc in eroare investitorii”.

In acest context, SAI Muntenia Invest a considerat ca acestia au actionat cu incalcarea prevederilor legale, statutare si contractuale, periclitand astfel interesele SIF Muntenia, ale investitorilor sai si cerintele de transparenta si integritate ale pietei de capital.

„Ca atare, in virtutea prerogativelor de entitate responsabila cu asigurarea functionarii SIF Muntenia in limitele cadrului legal si in interesul actionarilor sai, SAI Muntenia Invest a solicitat luarea de catre CNVM a masurilor necesare pentru stoparea/prevenirea si sanctionarea unor astfel de conduite”.

Schimbarea Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia la inceputul lunii iulie a fost punctual culminant al unui scandal care pare fara sfarsit. Nici macar decizia instantei nu a calmat spiritele, ba chiar le-a incins mai rau. Lupta intre vechea si noua conducere se duce acum pe mai multe fronturi: in companie, in instanta si la nivel declarativ. Cum se va termina aceasta poveste fara sfarsit?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri