La 20 de ani de la infiintare, SIF Banat Crisana (SIF1), alaturi de celelalte patru SIF-uri listate pe Bursa, ar putea sa treaca printr-o serie de schimbari majore, in special legate de modul de administrare. Ioan Cuzman (foto), seful din ultimii 18 ani de la SIF1 vorbeste despre relatia cu noii actionari si despre presiunile privind generarea unor randamente cat mai mari, uneori poate chiar in detrimentul planurilor de investitii.
SIF-urile au fost concepute la inceputul anilor ’90 ca societati pe actiuni cu capital integral privat, detinut de milioanele de actionari din perioada cuponiadei. Prea putini activi pe piata de capital, “cuponarii” nu le-au facut probleme administratorilor, care si-au aparat cu usurinta pozitiile de conducere in cadrul SIF-urilor.

Consolidarea actionariatelor, amplificata si de cresterea de anul trecut a pragului de detinere la 5% in cadrul SIF-urilor, ar putea duce insa la schimbari majore in 2013, an in care expira mandatele administratorilor de la SIF Banat-Crisana SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) i SIF Oltenia (SIF5), asta dupa ce actionarii au preluat deja controlul SIF Muntenia (SIF4) in ultima AGA.

Profitabilitatea si obtinerea unor randamente cat mai mari au fost de la bun inceput obiectivele noului val de actionari, care au fortat sefii SIF-urilor sa distribuie aproape toti banii din profit sub forma de dividende.

Wall-Street.ro: Va asteptati ca schimbari precum cea de la SIF Muntenia sa se repete in cazul altor SIF-uri? Vor creste presiunile actionarilor?

Ioan Cuzman: Pana la urma actionarii importanti vor sa isi impuna punctul de vedere, vor face asta, si noua nu ne ramane decat sa facem ceea ce ei vor decide. Daca actionarii vor vrea sa dezvolte SIF-urile, atunci este un lucru bun. Daca insa vor vrea sa le sifoneze activele, sa spuna ca vor toti banii acum, atunci pot spune ca nu aceasta este solutia. Nu stiu ce planuri au actionarii nostri in momentul de fata.

Wall-Street.ro: Veti urma recenta politica a SIF-urilor de a vinde active si apoi de a distribui o buna parte din profit actionarilor?

Ioan Cuzman: Actionarii vad ce s-a intamplat la SIF Moldova si SIF Transilvania, care au vandut puternic si au restructurat portofolii, si cer acest lucru. Nu putem sa rezistam singuri acestui trend; am avut o presiune mare din partea actionarilor vis-a-vis de SIF2 si SIF3 care au distribuit sume importante din vanzari.

Problema este ce faci mai departe cu banii din vanzarea activelor? Si eu pot sa vand Erste si apoi sa raportez un profit foarte frumos de 200 milioane, insa apoi ce fac daca nu mai am bani pentru investitii? Eu prin a restructura portofoliul inteleg sa vand si sa investesc o parte din bani mai departe.

Este problema dansilor (n.red. SIF2 si SIF3), eu nu critic, nu intru in strategia lor, decizia le apartine. Noi la SIF1 plecam insa de la ideea ca vrem sa consolidam activele.

Intr-un raport de saptamana trecuta, analistii BCR subliniau faptul ca politica SIF-urilor de a vinde active pentru a-si sustine distributia de dividende este nesustenabila pe termen mediu si lung. In cazul SIF1, analistii bancii mentionau ca datorita politicii conservatoare de administrare a activelor, detinerile SIF1 in banci raman intacte, lasand astfel loc pentru posibile castiguri din vanzarile de active sau din incasarile din dividende.


Wall-Street.ro: Asadar mizati pe o reducere a dividendelor pentru a avea mai multi bani pentru investitii?
Ioan Cuzman: Aici este o problema pentru ca depinde si ce oportunitati de investitii avem. In Romania din pacate sunt din ce in ce mai putine astfel de oportunitati.

Wall-Street.ro: Veti miza pe investitiile externe in acest caz?

Ioan Cuzman: In piata externa suntem si vom ramane speculativi. In Romania ne concentram pe investitii de portofoliu, avem chiar trei societati pe care le-am retehnologizat la nivel international.

Vreau sa fiu foarte clar, pe piata externa vrem doar sa obtinem profituri, sa fim cat mai rentabili, in vreme ce pe plan local urmam un trend de crestere economica a societatilor.

SIF Banat Crisana are aproape un sfert din activul net (303 mil. lei) investit in afara Romaniei. Cea mai mare parte (296,4 mil. lei) este reprezentata insa de participatia din cadrul Erste Bank, pachet rezultat in urma schimbului cu actiuni BCR de anul trecut. Restul sunt investitii de cateva zeci si sute de mii de lei in companii printre care Nokia, Enel, Banco Santander sau Endesa.

Cuzman spune ca in acest an profitul SIF1 “va trece usor de 100 mil. lei”, asta in conditiile in care la 9 luni societatea a inregistrat deja un castig net de 98 mil. lei.

Daca cineva ar fi vrut sa fortam nu era nicio problema sa facem mai mult, insa revenim din nou la discutia despre vanzarea activelor”, a mai adaugat seful SIF Banat Crisana.

La sfarsitul lunii septembrie SIF Banat Crisana era societatea de investitii financiare care se tranzactiona la cel mai mare discount fata de valoarea activului net - 49,7%, in comparatie cu 32%, discountul din cazul SIF Moldova.

Actiunile SIF1 s-au tranzactionat marti la un pret de 1,169 lei, compania fiind astfel evaluata la 641 mil. lei (140 mil. euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri