Afirmatiile managerului Fondul Proprietatea (FP), Grzegorz Koniecnzy, referitoare la activitatea CNVM sunt lipsite de temei, intrucat hotararile AGA privind dubla listare nu au fost inregistrate la Registrul Comertului, si afecteaza credibilitatea pietei de capital, se arata intr-un comunicat transmis vineri de CNVM.
Reactia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) vine in urma unor acuzatii din partea manageruluii Fondului Proprietatea, potrivit carora institutia nu ar respecta vointa actionarilor Fondului prin tergiversarea modificarii unor regulamente care sa permita listarea la Varsovia.

"Acuzatiile domnului Grzegorz Konieczny la adresa CNVM sunt nefondate si demonstreaza fie o necunoastere a legislatiei romanesti, fie o intentie clara de dezinformare a opiniei publice. Conform legislatiei nationale, hotararile adunarilor generale ale actionarilor devin opozabile tertilor dupa momentul inregistrarii lor la Oficiul Registrului Comertului si al publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei", se spune in comunicatul autoritatii pietei de capital.

Potrivit Comisiei, hotararea AGA privind planul de listare secundara nu este inregistrata pana in prezent si face obiectul unor litigii.

"Subiectul dublei listari face obiectul unor intalniri informale intre reprezentantii depozitarilor centrali din Romania si Polonia si a unor discutii intre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si conducerea Fondului Proprietatea", precizeaza Comisia.

Totodata, autoritatea pietei de capital transmite managerului Fondului Proprietatea ca astfel de declaratii, "care contin informatii neclare, incomplete, interpretabile de natura a dezinforma opinia publica, vor afecta credibilitatea pietei de capital din Romania".

Comisia mentioneaza ca procesul de modificare a legislatiei secundare presupune o abordare complexa, avand in vedere ca nu exista un cadru legal armonizat la nivelul Uniunii Europene, si ca va adopta toate masurile necesare pentru a asigura un cadru adecvat dezvoltarii si functionarii corecte si transparente a pietelor de instrumente financiare.

Administratorul Fondului a recomandat, in iulie 2011, actionarilor listarea la bursa din Varsovia in primul trimestru al anului 2012, prin vanzarea a maxim 10% din actiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discutii cu mai multe banci de investitii si cu autoritatile de reglementare din Romania si Polonia, dar si cu depozitarii centrali din cele doua tari pe tema listarii secundare a Fondului.

Propunerea nu a mai fost insa discutata intr-o AGA, in noiembrie 2011, iar apoi in aprilie 2012 actionarii au aprobat de principiu listarea la bursa din Polonia. In luna iunie a acestui an, actionarii au dat votul final pentru cotarea Fondului Proprietatea pe piata de la Varsovia, insa planul propus de Franklin Templeton nu mai cuprindea si vanzarea de actiuni. Aprobarea finala a fost data atunci de 99,5% din actionarii prezenti la AGA.

Managerul Fondului Proprietatea se declara surprins ca CNVM nu intelege ca listarea la Varsovia va atrage atentia investitorilor atat asupra actiunilor FP, cat si spre alte companii romanesti.

De asemenea, el considera ca listarea secundara nu este impiedicata de procesele deschise de un actionar minoritar, avocatul Ioana Sfiraiala.

Sfiraiala a contestat aproape toate deciziile AGA luate de actionarii Fondului Proprietatea din octombrie 2010, printre care numirea Franklin Templeton ca administrator al FP, dar si rascumpararea unui pachet reprezentand 8% din actiunile Fondului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri