Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor europene si a scazut cu 0,29%, intr-o piata apatica si unde 80% din rulaj a fost asigurat de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si titlurile Bancii Transilvania (TLV).
Piata a fost pe rosu chiar din primele minute, iar variatiile au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni.

"Stirile proaste din economie, precum revizuirea in jos a prognozelor de crestere economica, plus campania electorala ce va urma au redus apetitul investitorilor de a tranzactiona. Ne aflam in situatia in care nu se intampla nimic, chiar daca mai vine cate o stire pozitiva pe anumiti emitenti. Cazul concludent de astazi este evolutia actiunilor Bancii Transilvania, unde chiar daca rezultatele sunt usor pozitive, pretul titlurilor scade pe un volum mai mare decat in zilele obisnuite de tranzactionare. Probabil ca acest model de comportament al pietei va fi reluat si in cazul altor emitenti cu rezultate similare ce vor fi anuntate in perioada imediat urmatoare", a declarat, potrivit Mediafax, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Actiunile Bancii Transilvania au urmat linia pietei si au incheiat in scadere cu 0,77%, la 1,161 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 2 milioane lei, suma din care 83% reprezinta valoarea a doua transferuri realizate in jurul orei 12:30 si, respectiv, 15:00, la preturi sub ultimele cotatii de vineri.

Banca Transilvania a inregistrat in primele noua luni un profit net de 265,4 milioane lei (aproape 60 milioane euro), cu 30% mai mare fata de aceeasi perioada din 2011, iar activele au crescut cu 12% fata de decembrie anul trecut, la 29 miliarde lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,22%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu numai 0,05% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), se situa cu 0,4% mai jos, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, era in scadere cu 0,75%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,18% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu 59% peste rulajul de vineri, de doar 8 milioane lei (1,7 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de luni a fost asigurata de transferurile cu titlurile Fondul Proprietatea (6,3 milioane lei), OMV Petrom (2 milioane lei) si Banca Transilvania (2 milioane lei).

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,533 lei, pret similar ultimei cotatii de vineri. Totodata, titlurile OMV Petrom au stagnat la 0,41 lei.

"In perioada acesta apatica, cred ca putinele tranzactii care se mai fac se datoreaza potentialului dividend care va putea fi acordat anul viitor
de companii", a afirmat Murgoci.

Exceptand aceste titluri, rulaje de peste 200.000 de lei au mai inregistrat doar actiunile Erste (984.000 de lei), (.000 de lei) si SIF Oltenia (301.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 97.000 de lei, valoare cu 8% sub rulajul de vineri, de 105.000 de lei.
Titlurile IAR Brasov (IARV) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 19.000 de lei, iar pretul a scazut cu 5,62%, la 1,108 lei.

"Ultimele doua luni din an vor fi marcate de evenimentele ce vor avea loc pe scena politica, respectiv de campania electorala, urmata de alegerile generale din 9 decembrie, astfel ca investitorii vor fi in asteptarea deznodamantului si in reactia castigatorilor vis-a-vis de planurile pe patru ani cu privire la economie. In rest, cred ca volumele vor continua sa fie mici, pe alocuri ridicate in functie de anumite conjuncturi, iar preturile vor avea o evolutie in valuri", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, ca urmare a cresterii aversiunii la risc a investitorilor in asteptarea impactului uraganului Sandy asupra SUA, dar si asupra asiguratorilor europeni.

Impactul economic al uraganului va putea fi calculat cu exactitate abia dupa trecerea acestuia, insa are potentialul de a fi mai puternic decat uraganul Irene, care a avut anul trecut in SUA un impact estimat la 10-15 miliarde de dolari si a intrat in Top 10 al celor mai distrugatoare furtuni. In acelasi timp, impactul asupra industriei de asigurari ar putea fi de 6,3 miliarde dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri