Bursa de la Bucuresti a incheiat in crestere cu 0,74%, intr-o piata unde majoritatea investitorilor au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) si OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la 18,7 milioane lei, scrie Mediafax.
Raportat la nivelul de la finalul lunii septembrie, indicele general BET-C este cu 2% mai sus, iar fata de anul trecut cu 1,8%.

Piata a evoluat in lateral in luna octombrie, sedintele de crestere fiind urmate de scaderi usoare, iar variatiile indicilor au fost in majoritatea sedintelor de sub 1%. Totodata, prudenta investitorilor a afectat si lichiditatea pietei, astfel ca in aproape jumatate din cele 23 de sedinte, rulajul pietei actiunilor nu a reusit sa treaca de 10 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 4,2% in luna octombrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 3,4%. Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 13,5%, iar BET-FI cu 25,7%.

Mihai Iulian Caruntu, seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, spune ca pana la solutionarea crizei datoriilor statelor din zona euro, investitorii straini vor prefera pietele dezvoltate, care pot oferi oportunitati de plasamente mult mai lichide si unde nivelul de transparenta si vizibilitate al companiiilor este sensibil mai mare decat in pietele emergente si cele de frontiera.

"BVB nu este avantajata in acest peisaj complex global si european din cauza lichiditatii foarte scazute si a nivelului de vizibilitate redus al emitentilor sai. Singurele doua companii cu caracteristicile necesare pentru a atrage atentia investitorilor institutionali straini sunt Fondul Proprietatea si Petrom. In acest context, se explica lichiditatea sensibil mai redusa a BVB comparativ chiar cu media anului 2011. Nici alegerile nu vor schimba brusc bioritmul investitorilor straini fata de actiunile romanesti, atat timp cat nu se va construi o opinie solida referitoare la evolutia economiei europene. Pe de alta parte, pentru a avea un efect concret asupra evaluarii actiunilor romanesti, care sunt tranzactionate la discounturi substantiale fata de actiunile europene, conditia necesara, dar nu si suficienta, va fi ca alegerile parlamentare din decembrie sa duca la formarea unei coalitii guvernamentale cu un sprijin confortabil in Parlament, astfel incat sa aiba perspectiva unui suport politic puternic si sa scada riscurile privind noi confruntari politice", a declarat Caruntu.

La finalul sedintei de miercuri, indicele BET era in crestere cu 0,86%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,92% peste nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in urcare cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,8% peste ziua precedenta.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,03%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 18,7 milioane lei (4,1 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste cea de marti, de doar 6,5 milioane lei (1,5 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea si Banca Transilvania au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 9,5 milioane lei si, respectiv, 2,9 milioane lei. Aceste titluri, alaturi de actiunile OMV Petrom (1,7 milioane lei) au asigurat 76% din rulajul pietei. Aproape o treime din rulajul titlurilor Fondului Proprietatea a fost asigurat de un deal, de 3,2 milioane lei.

Actiunile Fondului au incheiat ziua in crestere cu 1,03%, la 0,54 lei, iar titlurile bancii au urcat cu 2,5%, la 1,19 lei.

In acelasi timp, actiunile companiei energetice au crescut nesemnificativ, cu 0,05%, la 0,4093 lei.

"Fara indoiala ca principalele actiuni romanesti par departe de a fi scumpe daca ne uitam la randamentul potential al dividendului pe 2012, unde vorbim de niveluri de 7-8% pentru Petrom si FP, de peste 12% pentru Transgaz si intre 10% si 20% pentru SIF-uri. Din acest punct de vedere ar exista un spatiu de crestere redusa pentru astfel de actiuni sustinute de dividende ridicate, iar principalul argument pentru investitori pentru mentinerea sau cresterea expunerii va consta in randamentul dividendului. In acest context conteaza si faptul ca sunt sanse mari ca nivelul dividendelor sa fie sustinut si in anii urmatori, chiar daca in cazul SIF-urilor o astfel de politica nu este sustenabila pe termen lung", a afirmat analistul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 517.000 de lei, valoare de noua ori peste rulajul de marti, de numai 56.000 de lei.

Actiunile firmelor Fimaro Invest (FIMI) Bega Tehnomet (TEHO) si au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 192.000 de lei si, respectiv, de 151.000 de lei. Pretul titlurilor Fimaro a urcat cu 10%, la 38,5 lei, pe o singura tranzactie, iar titlurile Bega Tehnomet au sarit cu 24,22%, la 20 lei, in cadrul a cinci transferuri realizate in decurs de un minut.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele de la Paris si Londra erau in scadere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,5%, in timp ce bursa de la Frankfurt era inca pe plus cu 0,1%. Pietele europene au fost pe verde inca din primele minute, insa dupa primele ore au inceput treptat sa piarda castigurile usoare si chiar sa treaca pe rosu.

Totodata, pietele din SUA au deschis pe verde, dupa ce tranzactiile au fost oprite doua zile din cauza uraganului Sandy.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri