Omul de afaceri Catalin Chelu este audiat, miercuri, de procurorii DIICOT intr-un dosar privind infractiuni pe piata de capital, fiind suspectat ca, impreuna cu apropiati ai lui, ar fi cumparat titluri de stat pe care, ulterior, le-ar fi vandut la bursa, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au precizat ca prejudiciul produs in acest caz a fost estimat la 20 de milioane de euro.

In luna ianuarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia de functionare firmei de brokeraj City Invest Galati, detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu, dupa ce a constatat mai multe incalcari ale legislatiei pietei de capital, inclusiv practici frauduloase si o posibila spalare de bani, anunta atunci Parchetul.

Ordonanta CNVM privind retragerea autorizatiei a fost emisa in 12 ianuarie, dupa un control derulat in perioada 24 - 28 octombrie la City Invest, verificari in urma carora reprezentantii institutiei au observat ca firma a operat transferuri de bani intre conturile clientilor, o practica frauduloasa potrivit reglementarilor Comisiei.

"Firma folosea banii unor clienti pentru a acoperi costurile altor clienti. Se pare ca erau intre firme controlate de Chelu. Am anuntat Parchetul, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ANAF, care trebuie sa decida ce vor face mai departe", declararau atunci pentru MEDIAFAX surse din CNVM.

Totodata, Comisia a observat ca procedura interna privind prevenirea si combaterea spalarii banilor nu a fost aplicata in conformitate cu prevederile CNVM, astfel incat sa previna si sa impiedice implicarea firmei in operatiuni suspecte de spalare de bani, se spune in ordonanta CNVM emisa joi.

"Din analiza prin sondaj a documentelor ridicate cu ocazia controlului tematic, pentru 87 de date calendaristice societatea nu detinea in contul bancar destinat pastrarii disponibilitatilor clientilor si in casierie sumele de bani aferente clientilor creditori (...) pentru 55 de date calendaristice, in urma compensarii soldurilor clientilor creditori cu soldurile clientilor debitori, soldurile rezultate au fost mai mari decat disponibilitatile existente in contul de clienti si in casierie", se aratain ordonanta.

In schimb, City Invest sustinea ca nu a folosit banii unor clienti pentru a acoperi costurile altor clienti.

"In realitate exista acorduri scrise ale acestor clienti de a folosi disponibilitatile banesti aflat in contul acestora, nu a fost nimeni prejudiciat, si nu se se pune problema vreunei fraude", se arata in pozitia City Invest, semnata de Consiliul de Administratie.

Comisia mentiona si ca unele raportari ale firmei catre institutie au fost transmise incomplet si cu intarziere.

Pentru neregulile sesizate, CNVM a retras autorizatia de functionare a City Invest si a amendat firma cu 5.500 de lei. CNVM i-a amendat cu cate 5.000 de lei pe directorul general al firmei, Gabriela Camelia Radinschi, pe presedintele CA, Florentina Lina Lupu, si pe Dorel Serbu, reprezentant al Compartimentului de control intern. Celor trei li s-a interzis sa mai activeze pe piata de capital pentru o perioada de trei ani. Comisia l-a amendat si un alt angajat al firmei, Alexandru Dan Gabriel, cu 500 de lei.

City Invest a primit autorizatia de functionare de la CNVM in noiembrie 2008, insa a inceput sa intermedieze tranzactii la Bursa de la Bucuresti abia in august 2010. Firma a intermediat anul trecut tranzactii de 208 milioane lei la BVB, plasandu-se, astfel, pe locul 21 din 65 in topul brokerilor.

La momentul infiintarii, Chelu detinea 96% din actiunile City Invest, iar doua persoane fizice si doua societati cu raspundere limitata aveau cate 1% din titluri.

Catalin Chelu este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri cu investitii pe bursa si s-a aflat de mai multe ori in conflict cu CNVM, dar si cu conducerile SIF-urilor.

In noiembrie 2010 Chelu era cercetat in aproape 50 de dosare aflate in lucru la unitati de politie si de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infractiuni la legea pietei de capital, evaziune fiscala si spalare de bani.

In 12 octombrie, Catalin Chelu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat in Ministerul de Interne Dan Valentin Fatuloiu.

Totodata, instanta i-a condamnat pe Nitache Stefan Badea la patru ani de inchisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu la doi ani de inchisoare cu suspendare si pe Cristi Antonel Bunu la sase luni de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri