Bursa de la Bucuresti a incheiat in stagnare sedinta de vineri, intr-o piata in care cotatiile au fluctuat foarte usor, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste 70% din lichiditatea de doar 11,5 milioane lei, scrie Mediafax.

Rulajul pietei actiunilor, de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro), este, totusi, cu 74% peste cel de joi, cand transferurile au insumat numai 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro).

"Mai sunt cateva actiuni la care investitorii se uita, respectiv Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Erste si SIF-urile. In afara acestora nu prea avem volume. Cred ca piata are nevoie de un eveniment care sa dezmorteasca pe toata lumea, atat investitori locali, cat si straini. O privatizare dusa cu succes pana la sfarsit, o veste buna legata de Romania, niste date macroeconomice, orice. In lipsa acestora, volumele mici de pe bursa redau exact interesul foarte redus pentru piata de capital romaneasca. Eu cred ca se asteapta o veste din care sa rezulte ca invie speranta in tara noastra. Si finalizarea alegerilor ar fi un nou punct de plecare", a declarat pentru directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,22%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,21% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere cu doar 0,1%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,62% peste ziua anterioara.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat nesemnificativ, cu 0,06%.

Peste 70% din lichiditatea de vineri a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea, de 8,5 milioane lei. Aproape o treime din rulajul titlurilor Fondului Proprietatea a fost reprezentat de o tranzactie realizata cu putin inainte de ora 11:00, pentru suma de 2,7 milioane lei. La inchiderea pietei principale, actiunile FP erau in stagnare, la 0,541 lei.

"Este greu sa ma pronunt la evolutia pentru ultimele doua luni din acest an tocmai pentru ca abia mai este interes pentru bursa. Cred ca pe actiunile mentionate vor fi volume mai mari, precum si pe Transgaz daca avem parte de vanzarea pachetului de 15% din actiuni asa cum s-a promis la mijlocul anului", a mai spus brokerul.

Spre deosebire de segmentul de actiuni, rulajul de pe piata destinata produselor structurate a continuat sa fie ridicat, investitorii tranzactionand derivate de 2,2 milioane lei (501.000 de euro). Suma reprezinta 20% din rulajul pietei actiunilor. Tranzactiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape doua ore dupa inchiderea pietei de actiuni.

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat tranzactii de 188.000 de lei, valoare aproape la jumatate fata de rulajul de joi, de 341.000 de lei.

Actiunile firmei Bucur Obor (BUCU), care administreaza centrul comercial cu acelasi nume din capitala, au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 44.000 de lei. La finalul sedintei, aceste actiuni erau in crestere cu 3,62%, la 3,15 lei.

Titlurile firmei Bucuresti Turism (BUTU), proprietarul hotelului Radisson Blu din Capitala, au consemnat al doilea rulaj din piata, de aproape 42.000 de lei, iar pretul a urcat cu 28,62%, la 4 lei/actiune.

Investitorii de la BVB nu au avut o directie clara nici de pe pietele vest-europene, care au deschis indecis sedinta de vineri, investitorii fiind precauti inainte de anuntarea datelor privind piata muncii din Statele Unite. Dupa publicarea detelor din SUA, pietele au trecut pe un usor verde, iar la inchiderea pietei principale de la Bucuresti bursele de la Paris si Frnkfurt erau in crestere cu pana la 0,3%, iar piata de la Londra era in scadere cu 0,1%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Dezastru pe Bursa: Site-ul BVB s-a inchis. BET-FI -10%; BET -8%