Bursa din Sibiu se pregateste de schimbari in conducere. Dupa o perioada grea si o imagine puternic zguduita de scandalul cu disparitia fostului sef al Sibex, actionarii operatorului sibian se intalnesc peste doua saptamani sa decida viitoarea conducere a bursei. Vantul schimbarii este tot mai puternic, iar indiciile creioneaza posibile miscari interesante.

Saptamani nefaste


In ultima parte a lunii septembrie era programata o Adunare Generala a Actionarilor Sibex, in care urma sa se discute revovcarea Consiliului de Administratie si alegerea de noi membrii in board. O interventie nocturna a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare a amanat intalnirea, dupa ce conducerea Bursei a declarat concertate SIF-urile si SSIF Broker. Ulterior, acelasi CNVM a aplicat amenzi sefilor Sibex pentru suspendarea drepturilor de vot ale companiilor suspectate ca ar actiona concertat, desi cu cateva saptamani in urma decisese sa amane AGA.

Aceste balbaieli au fost doar inceputul unei sir de evenimente care a aruncat bursa sibiana intr-o criza puternica de imagine. Dupa amanarea AGA, CNVM a derulat un control tematic la Sibex, de la care Sima a lipsit fara sa motiveze.

In tot acest timp, Alexandru Gaitan si Gabriel Filimon au demisionat din board-ul Sibex, Cristian Sima nu mai era de gasit, asa ca Bursa mai avea doi administratori in functie: Paul Miclaus si Dan Simionescu.

La jumatatea lunii octombrie, acestia au decis sa il demita pe Sima din pozitiile de presedinte si director general, pe motiv ca nu si-a indeplinit atributiile. Ulterior, CNVM l-a suspendat pe Sima din pozitia de administrator la Sibex.

In ziua demiterii lui Sima a aparut si zvonul ca acesta a disparut. A urmat un scandal de amploare, intens mediatizat de toata presa. Inevitabil, numele bursei din Sibiu a fost asociat cu numele fugarului care o condusese pana de curand.

Banii pierduti de Sima prin WBS Holding nu aveau nicio legatura cu Sibex, asa cum au incercat si oficialii bursei sa explice.

Dar nu doar imaginea bursei a avut de suferit, ci si rulajele. In luna iulie, liderul incontestabil din ultimele luni, WBS Romania, avea peste 55% din contractele derivate tranzactionate la Sibex. In septembrie, numarul total de contracte a scazut de peste 3 ori, pana la 33,734, din care WBS avea aproape 13.000. In octombrie, numarul total a crescut usor fata de luna anterioara, pana la 37,055, dar nu si pozitia WBS, care a avut doar 7.000 de contracte. Din noiembrie companie nu va mai intra in topul rulajelor, dupa ce CNVM i-a retras autorizatia de functionare.

Bate vantul schimbarii


In acest context nefericit pentru bursa sibiana, actionarii se pregatesc de Adunarea Generala programata pe 19-20 noiembrie.
Initial, pe ordinea de zi era supusa discutiei revocarea a trei membrii CA: Cristian Sima (suspendat deja de CNVM), Alexandru Gaitan (care si-a depus demisia) si Paul Miclaus, locul lui Dan Simionescu nefiind vizat. Apoi, daca acest punct trecea, actionarii urmau sa aleaga administratori pentru pozitiile ramase vacante.

Insa, CNVM a emis o ordonanta prin care solicita conducerii Sibex sa introduca pe ordinea de zi punctele ce urmau sa fie discutate in AGA amanata din septembrie – respectiv revocarea tuturor membrilor Consiliului de Administratie.

In acelasi timp, Sibex a primit de la doi actionari ce detin cumulate peste 9% din capitalul social (SIF Moldova si Delta Solar Investments) o solicitare de completare a ordinii de zi cu mai multe puncte. Astfel, cele mai importante puncte ale ordinii de zi sunt:

- Prezentarea raportului detaliat al administratorului cu privire la situatia economico-financiara la finalul lunii septembrie, modul cum a fost gestionata societatea in ultimele luni si, daca s-au constatat prejudicii, valoarea acestora si persoanele responsabile, plus influentele ultimelor evenimente asupra societatii si imaginii.

- Prezentarea raportului auditorului financiar privind situatia financiara la zi si daca exista prejudicii cauzate de evenimentele din ultimele luni, valoarea acestora si persoanele responsabile.

- Prezentarea raportului privind indeplinirea obligatiilor legale de buna reputatie si experienta profesionala relevanta a mebrilor CA, avand in vedere retragerea avizului dat de CNVM lui Cristian Sima.

- Prezentarea de catre CA a unui plan de restructurare si repozitionare a grupului Sibex, inclusive strategii alternative.

- Revocarea membrilor Consiliului de Administratie Sibex.

- Aprobarea pornirii actiunii in raspundere impotriva administratorului Sima Cristian, cu mandatarea persoanei imputernicite sa exercite actiunea in justitie. Motivele solicitarii vor fi prezentate in AGA.

- Aprobarea pornirii actiunii in raspundere impotriva administratorului Simionescu Dan, cu mandatarea persoanei imputernicite sa exercite actiunea in justitie. Motivele solicitarii vor fi prezentate in AGA.

- Alegerea unor noi membri ai CA Sibex pana la numarul legal de 5, pentru un mandat valabil pana la 29 aprilie 2015, daca numarul de posture vacante va fi mai mic de 5 respectiv pentru mandate integral daca vor fi revocati toti membri.

Lista candidatilor


Data limita de depunere a candidaturilor pentru un loc in CA Sibex a fost joi, 1 noiembrie, ora 16.00. Astfel, la finalul zilei de vineri, pe site-ul Sibex erau publicate 9 candidaturi: Valentin Ionescu, propus de SIF Moldova, Marius Olteanua, propus de SAI SIRA, Grigore Chis – SSIF Broker, Corona Radulescu, CEO Transilvania Capital, Iancu Stavrositu, Ovidiu Galatanu, Cristina Dutu, Andrei Suciu si Daniel Grigoropol, ultimii 5 fiind propusi de actionari persoane fizice. CV-urile si candidaturile pot fi vizualizate pe site-ul Sibex.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri