Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,18%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiunile OMV Petrom (SNP) si Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste jumatate din lichiditatea de doar 6,7 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a fost pe rosu inca din primele minute, insa scaderea a fost vizibil mai usoara decat corectiile inregistrate de bursele vest-europene. La fel ca in precedentele sedinte, volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse, astfel ca lichiditatea de doar 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro), a fost de aproape doua ori sub rulajul de vineri, de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro).

Peste jumatate din lichiditatea de luni a fost asigurata de transferurile cu actiunile OMV Petrom (2,4 milioane lei) si Fondul Proprietatea (1,1 milioane lei), cele mai mari companii romanesti listate la BVB. Titlurile companiei energetice au crescut cu 0,24%, la 0,416 lei, iar actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,74%, la 0,537 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,21%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a ramas la nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut nesemnificativ, cu 0,08%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat la acelasi nivel cu cel de vineri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,6%.

Seful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune ca investitorii de pe pietele financiare asteapta efecte mai vizibile in "economia reala" pentru a decide in ce directie vor evolua pietele.

"La nivel mondial, iar Romania nu a facut exceptie, 2012 a fost inca un an in care economia a inregistrat un nivel de activitate la limita dintre expansiune si contractie. Pentru a contracara o noua posibila contractie economica, autoritatile publice ale economiilor dezvoltate au adoptat politica «more of the same». S-au bazat in continuare pe expansiunea deficitelor bugetare si pe politici laxe monetare. Rezultatul in evolutia PIB-ului a fost de numai 1-2%, rezultat care poate fi usor pus pe seama inflatiei generate de cresterea costului materiilor prime, rezultatul real ramanand in zona de zero. Luna noiembrie gaseste pietele financiare in zona maximelor anuale. Fara o expansiune a PIB-ului real, pietele financiare nu pot merge de unele singure mai sus. Ele deja au reactionat pozitiv in vara cand o noua interventie monetara in economie a trecut granita dintre intentie si fapt", a declarat Ciubotaru.

Brokerul a adaugat ca o revenire pe un trend crescator trebuie sa fie sustinuta si de o expansiune concreta a economiei reale.

"Sunt deja doua luni de zile de cand evolutia este una orizontala. Vestea buna este ca in momentul in care preturile se vor reinscrie pe un trend, in orice directie ar fi el, acel trend va avea forta sa parcurga o distanta considerabila in termeni de timp si de procente. Panta descendenta este deocamdata aparata de autoritatea publica monetarista. Actorii privati inca respecta interventia bancherilor centrali, de aceea am avut parte de reactia pozitiva din mijlocul verii. Insa, acest «good-will» nu va dura la nesfarsit fara rezultate concrete", a mai spus Ciubotaru.

Pe segmentul destinat produselor structurate, rulajul a fost de doar un milion de lei, in conditiile in care dupa ora 11:30 BCR nu a mai furnizat cotatii pentru derivatele emise de Erste si pentru care este furnizor de lichiditate. De regula, produsele structurate emise de Erste sunt cele mai tranzactionate de pe acest segment de piata. Tranzactiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape doua ore dupa inchiderea pietei de actiuni.

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat tranzactii de 335.000 de lei, valoare cu 78% peste rulajul de vineri, de 188.000 de lei.

Actiunile institutului de proiectari pentru sectii si uzine de laminare Iprolam (IPRO) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 115.000 de lei. Singura tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 7,7 lei, pret cu 19% sub precedenta cotatie, din 17 octombrie, cand a fost realizata cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%, in contextul temerilor investitorilor ca Grecia are dificultati in a-si asigura ajutorul extern si inaintea alegerilor prezidentiale din SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri