Valentin Ionescu va candida in Consiliul de Administratie al Sibex, din partea SIF Moldova. Dupa AGA din septembrie amanata de CNVM si o perioada nefericita pentru operatorul bursier, strategia si planul de bataie sunt mult mai clar conturate. Cum ar trebui sa actioneze viitorul Consiliu de Administratie?
Eventualele schimbari din conducerea Sibex urmau sa fie discutate intr-o adunare generala a actionarilor din septembrie, amanata de CNVM. A urmat o perioada nefericita pentru operatorul bursier, care a fost asociat cu scandalul Sima si de schimbari fortate de imprejurari sau anumite demisii.

Pe 19/20 noiembrie, actionarii se intalnesc din nou pentru a alege un CA, in prezent format din 2 membri si unul interimar. SIF Moldova l-a desemnat de candidat pentru un loc in board pe Valentin Ionescu, fostul CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

Pe langa strategia prezentata inaintea intalnirii actionarilor din septembrie, ultimele saptamani de agitatie la Sibex par ca au conturat noi directii de strategie pentru viitoarea conducerea a operatorului.

Valentin Ionescu, a declarat pentru wall-street.ro ca au aparut noi planuri concrete, pe langa cele initiale. „Stim ca nu o sa fie simplu, mai ales dupa ultima perioada. Dar tocmai din acest motiv succesul va fi mult mai mare, daca vom reusi sa ne indeplinim proiectele”.

SIF Moldova sustine separarea functiilor de director general si presedinte al Sibex, pana acum detinute de o singura persoana. Astfel, primul pas imediat dupa validarea de catre CNVM a noului Consiliu de Administratie va fi inceperea procesului de selectare a CEO-ului.

„Targetul ar trebui sa fie ca in 3-4 luni de la validare sa fie un nou director general. Ne dorim separarea functiilor si nu excludem varianta candidatilor din afara tarii. In timpul derularii selectiei, noul CA va trebuie sa incerce reducerea cheltuielilor si sa creioneze o strategie pentru viitorul director”, a declarat Ionescu.

Partea de clearing si decontare – un element esential.


Reglementarile noi ale Uniunii Europene vor crea, de anul viitor, obligativitatea reaautorizarii Casei Romane de Compensatie cu un capital semnificativ mai mare. Insa, Ionescu este de parere ca aceste reglementari vor aduce si avantaje, cum ar fi obligativitatea ca toate instrumentele financiare derivate sa fie comensate si decontate prin contraparti centrale, dar si ca instrumentele derivate OTC stabiilite de ESMA sa fie tranzactionate prin piete reglementate.

„Conform ultimelor statistici, mare parte din tranzactiile OTC sunt CFD-uri. Acest lucru se poate transforma intr-un avantaj foarte mare pentru CRC, avand in vedere ca este singura din UE autorizata sa faca clearing pentru CFD-uri. De asemenea, faptul si alte derivate vor trece in medii transparente poate fi un avantaj. Trebuie sa folosim toate aceste atuu-uri”, a mai spus Ionescu.

Ionescu isi mentine ideea ca Sibex trebuie sa se repozitioneze ca bursa de derivate, sa isi regaseasca identitatea si sa se asocieze cu domenii ce reprezinta economia viitorului. Pe termen lung, obiectivul principal va ramane transformarea Sibex intr-un Nasdaq al Romaniei.

Insa, pe langa strategiile principale pe termen mediu si lung, conducerea Sibex va trebui sa aiba si strategii alternative, sa se uite spre orice oportunitati pot aparea si sa fie gata sa isi regandeasca strategia daca apar obstacole, mai crede administratorul SIF Moldova.
Focusul noului CA ar trebui sa fie spre relansarea pietei derivatelor, cu produse noi insotite de market-makeri, cu focus spre piata locala si zone inca neacoperite.

Bursa din Sibiu se pregateste de schimbari in conducere. Dupa o perioada grea si o imagine puternic zguduita de scandalul cu disparitia fostului sef al Sibex, actionarii operatorului sibian se intalnesc peste doua saptamani sa decida viitoarea conducere a bursei. Vantul schimbarii este tot mai puternic, iar indiciile creioneaza posibile miscari interesante. Ce schimbari aduce toamna?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri