Asociatia Brokerilor a solicitat Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) revizuirea proiectului de Norma care modifica si completeaza Norma nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private. In forma actuala, proiectul interzice fondurilor de pensii sa investeasca in obligatiuni care nu au investment grade.
“Proiectul aduce o serie de modificari ingrijoratoare si extrem de daunatoare pentru piata de capital, cu impact negativ si asupra sustinerii economiei romanesti. Noile reglementari propuse de CSSPP limiteaza investitiile fondurilor de pensii private numai la investitii in obligatiuni sau alte titluri de creanta ale emitentilor care au calificativul investment grade. O asemenea prevedere distruge practic orice perspectiva de relansare a pietei de obligatiuni corporative in Romania, in conditiile in care companiile romanesti neafiliate unui grup international (cu rating propriu) nu pot indeplini acesta cerinta, tinand cont de ratingul actual acordat Romaniei de agentiile de rating”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei.

Noua versiune a Normei mai interzice si investirea activelor fondurilor de pensii private in valori mobiliare emise de societati care desfasoara cu preponderenta activitati in sectorul imobiliar.

“Consideram ca o asemenea prevedere discrimineaza un sector extrem de important al economiei nationale. Sectorul imobiliar este, astfel, alaturat unor sectoare considerate ”daunatoare”, precum armament, tutun sau alcool. Afectarea domeniului imobiliar de criza economica nu poate fi un argument pentru aceasta restrictionare, atata timp cat exista si alte sectoare afectate semnificativ de criza, precum sectorul serviciilor financiare, care nu se afla pe lista sectoarelor in care fondurile de pensii nu pot investi, conform noii Norme”, spun reprezentantii Asociatiei Brokerilor.

Versiunea propusa de CSSPP elimina investitiile in titlurile de participari emise de Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC) tranzactionabile, practic restrictionand accesul fondurilor de pensii la asemenea instrumente, se mai arata in comunicatul Asociatiei.

“In conditiile in care instrumentele de tip AOPC tranzactionabile se supun reglementarilor si supravegherii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si pietei de tranzactionare, avand un regim similar cu alte instrumente tranzactionate (exemplu actiuni), consideram ca nu se justifica eliminarea aceste instrumente finaciare”, se mentioneaza in comunicat.

Asociatia Brokerilor a solicitat la CSSPP, la data de 1 noiembrie 2012, eliminarea acestor restrictii, care sunt considerate ca au impact negativ atat asupra pietei de capital, cat si asupra finantarii unor sectoare din economia romaneasca.

Cititi si
Primul succes in piata obligatiunilor. Vor mai putea companiile romanesti sa conteze pe banii fondurilor de pensii?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri