Guvernul si Presedintia au o opinie comuna privind vanzarea de actiuni Transgaz (TGN), existand optiunea de a vinde acum la un pret mai slab sau de a nu vinde, pornind de la ideea ca dezvoltarea sectorului energetic "in cativa ani" va creste valoarea participatiilor statului, afirma premierul Ponta.
El a amintit ca vanzarea unui pachet de actiuni Transgaz a fost convenita cu Fondul Monetar International (FMI), dar a precizat in acelasi timp ca in luna decembrie sau cel mai probabil la inceputul anului viitor, in prima saptamana din luna ianuarie, vor fi initiate negocierile cu FMI pentru incheierea unei noi scrisori de intentie si a unui nou acord preventiv.

"Referitor la privatizarile strategice, si anume Transgaz si CFR Marfa, asumate de Romania in luna februarie 2012, exista un punct de vedere comun al Presedintiei si Guvernului si va forma obiectul discutiilor Ministerului Finantelor cu delegatia FMI", a spus Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca este adevarat ca s-a convenit sa se solicite FMI amanarea cu un an a procedurilor de vanzare de actiuni la cele doua companii, premierul a aratat ca nu poate discuta despre mandatul de negociere cu FMI.

"La Transgaz avem procedurile finalizate, dar ideea principala este de a sti daca vindem la un pret mai slab sau mai bine nu vindem, mai ales ca e legat de toata evolutia pietei energiei in Romania in urmatorii ani. Vestile bune pe care le-am primit atat in ceea ce priveste explorarile facute de Exxon si OMV Petrom, cat si celelalte concesiuni acordate ne fac sa credem ca intr-o perioada - nu vorbesc de o luna-doua, vorbesc de cativa ani - dezvoltarea sectorului energetic in Romania va creste implicit toate participatiile pe care Guvernul le are in acest moment", a adaugat Ponta.

Surse participante la discutia de miercuri dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au declarat anterior agentiei Mediafax ca cei doi oficiali au convenit sa amane privatizarea CFR Marfa si listarea unor actiuni Transgaz, apreciind ca momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operatiuni, si sa astepte numirea managerilor privati care sa creasca valoarea celor doua companii.

Statul s-a angajat fata de Fondul Monegar International sa vanda pe bursa participatii la unele companii, printre care si un pachet de 15% din actiunile Transgaz. Operatiunea era programata initial pentru sfarsitul lui iunie, dar a fost amanata din motive tehnice.

In prezent, prospectul ofertei Transgaz este pe masa Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare spre analizare.

Transgaz Medias este operatorul retelei nationale de transport al gazelor naturale. Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti din 2008, in urma unei oferte derulate la finele lui 2007.

Statul detine 73,51% din actiunile companiei. In actionariatul Transgaz se regaseste si Fondul Proprietatea, care detine 14,98% din titluri, iar restul de 11,5% din actiuni sunt in portofoliile investitorilor de la bursa.

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu directorul general executiv al OMV, el declarand atunci ca, dupa ultimele evolutii privind explorarea resurselor din Marea Neagra, a devenit de inteles ca Romania nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul ca nu s-a reusit vanzarea in 2011.

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom, in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri