Privatizarile au devenit inamicul numarul unu pentru politicieni cu doua zile inaintea startului campaniei electorale, premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu reusind in premiera sa aiba un punct de vedere comun asupra unui subiect. Analistii spun ca o parte din amanari sunt indreptatite in conditiile actuale, insa pe mediu si lung Romania si piata de capital locala vor avea mai mult de pierdut.
Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa amane privatizarea CFR Marfa si listarea pe Bursa a unor 10% din Transgaz (TGN), argumentul fiind practic acelasi vehiculat in ultimii zece ani: „nu este momentul prielnic”. De asemenea, joi, presedintele a lasat sa se inteleaga faptul ca privatizarile nu trebuie urgentate, declarand ca urmatoarele vanzari de companii trebuie pregatite mai bine, astfel incat Romania sa nu se decredibilizeze in fata investitorilor.

Romania a inregistrat in ultimi doi ani trei esecuri majore la capitolul privatizari: Petrom, Cuprumin si Oltchim.

Amanarile vin in contextul in care campania electorala pentru alegerile parlamentare va incepe la sfarsitul acestei saptamani, nicio tabara politica nefiind dispusa sa riste inregistrarea unui nou esec.

Floroiu, EFG: In campanie electorala nu poti pune in balanta opinia catorva mii de persoane cu cea a populatiei


Laurentiu Floroiu, seful departamentului de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, spune ca Romania nu poate risca sa aiba o noua privatizare esuata, conditiile de piata fiind intr-adevar mai dificile decat anul trecut. Totusi, acesta afirma ca in situatia din prezent s-a ajuns tocmai din cauza amanarilor succesive pe care statul roman le-a facut in ultimii ani.

Privatizarile trebuiau facut in 2006 - 2007, cand eram pe val, nu sa ajungem la situatia din prezent din cauza unei lungi serii de amanari. Acum este normal sa te gandesti de trei ori inainte sa iesi in piata cu un pachet de actiuni si este de inteles ca unele listari sunt amanate in speranta ca preturile isi vor reveni in urmatorii ani. Personal cred ca este mai greu sa vinzi o oferta de cateva sute de milioane de euro acum decat anul trecut de exemplu”, a mentionat Laurentiu Floroiu.

Potrivit acestuia, in prezent o singura comunitate mai lupta si este interesata de continuarea programului de privatizari: cea a brokerilor si a investitorilor.

„In campanie electorala nu poti sa pune in balanta opinia catorva mii de investitori si brokeri - comunitatea profesionala, cu cea a milioanelor de persoane care, pe buna dreptate, s-au saturat sa vada cum banii care vin in buget se duc pe lucruri ca bordurile sau reparatiile interminabile de autostrazi. Trebuie privita si din aceasta perspectiva amanarea privatizarilor”, a declarat Floroiu.

Brokerul crede ca, „optimist vorbind”, statul roman va face maxim o listare pe bursa in urmatorul an.


Caruntu, BCR: Este o utopie sa crezi ca Hidroelectrica se listeaza in 2013. Romgaz, singurul IPO cu adevarat posibil



Reprezentantii Guvernului sunt indreptatiti sa amane listarile acum pentru a putea vinde la preturi mai mari in urmatorii ani, insa pe termen lung incasarile din privatizari ar putea sa fie mai mici, este de parere Mihai Caruntu, seful departamentul de analiza piete de capital din cadrul BCR.

“Amanarea este corecta daca avem in vedere doar pretul pe care statul il poate obtine imediat pe actiuni. Teoretic, valoarea unor companii precum Transgaz, Romgaz, Petrom sau Nuclearelectrica ar urma sa creasca in urmatorii ani dupa liberalizarea preturilor in energie si cel mai probabil o crestere puternica a profiturilor”, a declarat Caruntu.

Statul roman trebuie sa tinsa insa cont si de faptul ca vanzarea unor pachete minoritare in prezent ar crea conditiile pentru realizarea unor privatizari la preturi chiar mai mari in urmatorii ani.

“Fiind pe Bursa aceste companii vor inregistra o crestere mai rapida si poate peste cinci ani, cand Guvernul va dori sa faca o noua oferta publica la ele, va avea investitori deja prezenti in piata care sa cumpere la preturi mai bune. Asta se intampla deja in Polonia: producatorul de cupru KGHM este un exemplu. Statul polonez a vandut anii trecuti un pachet minortar la preturi mici, iar acum restul participatiei valoreaza mult mai mult”, a mentionat Caruntu.

Analistul BCR spune ca Romgaz este cea mai probabila listare in 2013, in vreme ce Hidroelectrica si Nuclearelectrica au sanse minime sa ajunga pe bursa in urmatorul an.

“Prin prisma felului in care arata acum companiile, IPO-ul Romgaz este cel mai indreptatit. Este cea mai profitabila companie de stat iar castigurile acesteia vor inregistra o crestere masiva dupa liberalizarea preturilor, astfel ca vorbim de o companie foarte interesanta pentru investitori. In schimb, este o utopie sa crezi ca Hidroelectrica se va lista in 2013. Acelasi lucru este valabil si in cazul Nuclearelectrica. Pana cele doua companii nu vor putea sa vanda cel putin 50% din electricitate pe piata libera, profitabilitatea lor va continua sa fie una redusa”, a declarat Mihai Carunu.

Victor Ponta a declarat joi ca Hidroelectrica va fi scoasa din insolventa pana la sfarsitul acestui an, asta desi Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, afirmase ca iesirea din insolventa va fi posibila abia in vara anului viitor.

Guvernul vrea sa vanda pe Bursa de la Bucuresti 10% din producatorul de energie, pachetul fiind estimat la o valoare de circa 300 mil. euro. Alte privatizari pe bursa anuntate de statul roman si in prezent amanate sunt cele de la Transgaz, Nuclearelectrica si Romgaz.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri