Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a propus un proiect de act cu caracter normativ menit sa reglementeze procedurile aplicabile firmelor listate pe piata Rasdaq, in vederea listarii pe o piata reglementata sau un sistem alternativ de tranzactionare autorizat de CNVM.
Proiectul este in dezbatere pana la jumatatea lunii decembrie, timp in care pot fi trimise sugestii. CNVM propune ca BVB sa identifice companiile de pe Rasdaq care intrunesc conditii de piata reglementata, sa informeze CNVM dar si companiile in cauza.

Apoi, conducerile societatilor vor fi obligate sa convoace sis a desfasoare AGA pentru a pune in discutie propunerea cotarii pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ, in maxim 90 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ.

Daca AGA nu aproba initierea demersurilor pentru admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata, ci pe un sistem alternativ, actionarii care nu au votat in favoarea hotararii AGA, au dreptul de a se retrage si de a vinde actiunile.

In cazul in care se aproba listarea pe piata reglementata, compania va transmite CNVM in 3 luni prospectul de admitere la tranzactionare, pentru care Comisia nu va percepe tarif.

In acelasi timp, operatorii pietelor vor trebui sa acorde asistenta juridica si tehnica societatilor si vor solicita CNVM, in termen de 2 luni de la aprobarea actului normativ, aprobarea modificarilor regulilor sistemelor alternative, pentru a se supune prevederilor legii pietei de capital si a reglementarilor CNVM privind ofertele publice de preluare, abuzul de piata si raportarile de detineri.

De asemenea, regulile sistemelor alternative vor trebui sa contina si dispozitii privind exercitarea drepturilor actionarilor aferente actiunilor cu drept de vot sau privind retragerea actiunilor de la tranzactionare in conformitate cu regulamentele actuale.

CNVM mai propune constituirea in contraventii a nerespectarii majoritatii provederilor actului normativ, urmand sa fie sanctionati adinistratorii sau reprezentantii legali, prin avertismente sau amenzi.

Daca pana la o anumita data, societatile de pe Rasdaq nu vor lua nicio hotarare in vederea mutarii, ele vor fi transferate pe sistemul alternativ administrat de BVB.

Problema pietei Rasdaq a generat mai multe dezbateri intre actorii pietei, in ultimii ani. Mai multe propuneri au venit din diverse zone ale pietei, dar toate au ramas fara o aplicare concreta.

Cea mai recenta discutie pe acest subiect a fost in luna aprilie. Dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a explicat de ce piata Rasdaq este nereglementata, avocatii de Dutescu si Asociatii si Bursa de Valori Bucuresti au propus CNVM un proiect de rezolvare a acestei situatii. Publicarea proiectului de instructiune a starnit reactia investitorilor.

Ramane de vazut daca aceasta propunere, venita de la noii comisari ai CNVM, va fi pusa si in aplicare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri