In aceasta dimineata pretul la titeiul de tip BRENT, specific zonei europene a ajuns la 111,66 dolari SUA la baril, prezentand o crestere cu 2,42% fata de ziua precedent.
Dupa cresterea pretului la titei cu aproape 6% din prima saptamana a lunii noiembrie, crestere datorata in principal alegerilor prezidentiale din Statele Unite, a avut loc o stabilizare a cotatiei la titeiul de tip BRENT in intervalul de variatie 106.50 - 109.50 dolari SUA/baril. Ne asteptam ca pretul sa scada spre zona de 100-103 dolari SUA/baril pana la finalul lunii. Datorita inrautatirii situatiei economice la nivel mondial.

Numai ca, pentru a doua oara in aceasta luna, am asistat la o schimbare de trend, implicand o crestere brusca a… apetitului! Datorita izbucnirii conflictului dintre Israel si fortele palestiniene din Fasia Gaza. Incepand din ziua in care fortele miltare israeliene au declansat operatiunea “Pilonul de Aparare”, 49 de palestinieni (inclusiv minori!) si trei israelieni au fost ucisi, peste 450 de palestinieni si 18 israelieni au fost raniti, potrivit unui bilant realizat de AFP.

Desi am observat o crestere a pretului de aproape 3 dolari SUA, in momentul declansarii acestor ostilitati, pretul la titeiul de tip Brent nu a trecut inca de nivelul de 110 dolari/ baril. Astfel o potentiala crestere, datorata acestui conflict, este puternic contrabalansata de situatia economica la nivel global!

Economia uniunii monetare europene s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv in perioada iulie - septembrie, intrand din nou in recesiune! A doua oara dupa 2009! Potrivit Eurostat, contractia inregistrata de economia zonei Euro, in trimestrul trei al anului a fost de 0.1%. Aceasta, dupa o scadere de 0.2%, inregistrata in perioada mai – iulie 2012. Saptamana trecuta, milioane de europeni din 23 de state au organizat greve de protest pentru a-si arata nemultumirea fata de politica de austeritate aplicata de la izbucnirea crizei.

Germania, cea mai puternica economie europeana, a inregsitrat pentru prima oara in ultimii ani o serie de date economice negative.
Somajul a crescut saptamana trecuta in SUA, iar productia industriala a scazut cu mai mult decat era asteptat in luna octombrie.

Indicii burselor internationale au inregistrat scaderi semnificative, indicele S&P al bursei americane a scazut cu mai mult de 7 % in ultilmile doua saptamani iar pretul la titei nu a facut, de data asta, nota discordanta cu restul pietelor financiare, cel putin pana la izbucnirea conflictului din Fasia Gaza.

Este posibil ca in urmatoarele saptamani sa asistam la o decorelarea a pretului la titei fata de restul pietelor financiare. Decorelare, cauzata probabil si de conflictul izbucnit saptamana trecuta intre Isreal si Fasia Gaza, de luptele interne din Siria, etc. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a publicat un raport ingrijorator in care se arata ca Iranul este gata sa-si extinda considerabil tehnologia de imbunatatire a uraniului.

Devine astfel foarte importanta si pentru evolutia pietei petrolului intalnirea de la Teheran de luna viitoare, intre autoritatile iraniene si reprezentantii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Este putin probail ca in situatia in care autoritatile de la Teheran vor sa-si dubleze capacitatea de imbogatire a uraniului, acestea sa fie de acord sa opreasca acest program! Un refuz va duce cu siguranta la o noua crestere a pretului la titei.

Pretul la titeiul de tip Brent se afla inca intr-un trend tehnic descrescator, dar ca inca doua sau trei inchideri successive ale cotatiei peste nivelul de 110 dolari SUA/ baril vor semnala o schimbare de trend! Daca pretul va ramane insa in trendul descendent, nivelul de 106.8 dolari SUA/ baril este un nivel important de support. O scadere sub acest nivel poate accelera formarea pretul (este posibil sa se intalneasca astfel multe ordine de stop/loss sub acest nivel care, la randul lor, vor genera alte ordine de vanzare) pana in zona de 103.5 dolari SUA/ baril.

In actualul context, pretul la titiei este din nou “captiv” intre doua forte puternice: oferta fiind mai mare decat cererea, intr-un context economic international precar, pretul ar trebui sa… o ia in jos! Focarele de tensiune din Orientul Mijlociu duc insa la o explozie a pretului! Dialectica conflictului din Fasia Gaza scumpeste petrolul!

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri