Paul Miclaus (foto), fostul presedinte interimar al Bursei din Sibiu (SIBEX), da sanse minime de reusita noului Consiliu de Administratie care a fost ales de actionari la inceputul acestei saptamani.
Miclaus, anterior vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), s-a aflat pe lista candidatilor pentru un loc in CA Sibex, insa nu a mai fost ales. Actualii membri ai Consiliului sunt Dan Simionescu, Iancu Stavrositu, Daniel Grigoropol, Cristina Dutu si Valentin Ionescu. Primii patru sunt sustinuti de catre Bogdan Balosan, unul dintre cei mai mari actionari ai Sibex.

„Grupul sustinut de domnul Balosan s-a impus in AGA, la acesta alaturandu-se si Dan Simionescu, care a fost probabil reales in urma unei intelegeri. Inainte de AGA discutasem cu o parte dintre candidati despre directia pe care Sibex trebuie sa o aiba, ce planuri trebuie puse in aplicare, insa dintre acestia doar Valentin Ionescu a intrat in Consiliu. Am reale indoieli ca actuala formula a CA va putea sa prezinte un plan eficient pentru dezvoltarea pietei, un plan care oricum trebuie prezentat pana la Adunarea Generala din decembrie. Dupa parerea mea, Sibex se va duce in jos in aceste conditii”, a declarat Paul Miclaus.

Iancu Stavrositu, director general in cadrul casei de brokeraj Interfinbrok Corporation si candidatul care a obtinut cele mai multe voturi in cea mai recenta AGA Sibex, nu a putut sa fie contactat ieri pentru declaratii.

Paul Miclaus, considera ca Sibex nu va putea sa reziste daca administratorii se vor concentra doar pe segmentul actual de derivate, o posibila solutie fiind dezvoltarea pe segmentul de marfuri.

„De asemenea, in momentul de fata Romania trebuie sa ajunga la o piata de capital unica, prin care sa fie reunite bursele din Bucuresti, Sibiu si chiar OPCOM (n.red. administratorul pietei de energie electrica). Nu am incredere ca actuala grupare de la Sibex stie macar cum sa faca acest lucru. Totusi, ca sa construiesti o piata de capital nu e suficient sa ai doar cunostinte generale financiare, trebuie sa cunosti si alte lucruri, precum implicatiile politicilor guvernamentale”, spune Miclaus.

Daniel Grigoropol este director general la Andimed, o companie ce furnizeaza servicii medicale specializate in medicina muncii si bolilor profesionale. Intre 2001 si 2008 a fost director administrativ la ABN Amro, devenita ulterior RBS Bank.

Cristina Dutu este expert coodonator pentru protectie financiara la NIS Petrol, din aprilie 2012. Anterior a lucrat la Credit Europe Bank, in functii precum coordonator credite IMM sau senior analist credite.

Paul Miclaus a facut parte din Consiliul de Administratie Sibex in care s-a aflat si Cristian Sima, fostul director Sibex care a fugit in Islanda dupa ce a pierdut o buna parte din banii propriilor clienti.

“Ma asteptam ca in AGA sa am de infruntat probleme legate de faptul ca am facut parte din Consiliul din vremea lui Cristian Sima, din acest motiv mi-am si dat demisia si am pus mandatul la dispozitia AGA, lucru pe care l-as fi asteptat si de la celalalt membru al CA (n.red. Dan Simionescu - reprezentantul SIF Transilvania). Textual, nimeni nu mi-a reprosat nimic legat de Cristian Sima. Din cate am inteles, noul grup de actionari care a coalizat cu SIF Transilvania a marsat pe ideea de a se rupe complet de vechiul consiliu, insa pe de alta parte Dan Simionescu a ramas membru in CA”, a mai declarat Paul Miclaus.

Bursa din Sibiu se confrunta cu o situatie dificila dupa ce, la scurt timp de la demiterea lui Cristian Sima, volumele de tranzactionare au atins cele mai scazute niveluri inregistrate din 2005. Scandalul in care a fost implicat fostul director al Sibex a lovit bursa din Sibiu in special la nivel de imagine, la AGA de la inceputul acestei saptamani presedinte de sedinta afirmand ca Sima nu a cauzat niciun prejudiciu material Bursei.

Sibex a avut o pierdere neta de 684.000 lei in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu un minus de 258.000 lei inregistrat in perioada similara din 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri