SIF Muntenia (SIF4) va continua sa isi diminueze expunerea pe sectorul bancar, insa Gabriel Filimon (foto), directorul executiv al SAI Muntenia Invest, spune ca ramane un sustinator al bancilor care au capital romanesc, Banca Transilvania fiind cel mai bun exemplu.
„In cazul domeniului bancar ne-am propus sa reducem ponderea investitiilor pe care o avem, dar asta si din cauza faptului ca mostenirea primita de SIF-uri in anii ’90 a provenit in cea mai mare parte din acest sector. Totusi, sunt putin nationalist si pot spune ca as sustine bancile cu capital romanesc, si aici ma refer mai ales la Banca Transilvania, care din punctul meu de vedere merita cea mai mare atentie”, a declarat Filimon.

SIF Muntenia detine putin peste 4 milioane de actiuni Banca Transilvania, pachet cu o valoare totala de 4,48. mil lei (1 mil. euro). Cele mai mari detineri bancare ale SIF4 sunt insa cele de la Erste Bank si BRD. Pachetul de actiuni controlat de SIF Muntenia in cadrul Erste valoreaza 64 mil. euro (20,1% din activul total SIF4), in vreme ce titlurile BRD sunt in prezent evaluate la 212,3 mil. lei (46,8 mil. euro).

Nu ne transformam intr-un „hedge fund”. Suntem moderati pe investitiile speculative in pietele emergente


Executivul SAI Muntenia Invest spune ca desi SIF Muntenia a fost prima societate de investitii financiare listata pe BVB care a facut investitii pe pietele externe, politica SIF-ului va ramane una moderata cand vine vorba plasamentele facute in actiuni straine.

„SUA vor iesi primele din criza, astfel ca ma astept sa vedem primele cresteri acolo. In schimb, nu sunt optimist in privinta Europei si a pietelor emergente. Nu pot spune ca ne vom concentra mai mult pe speculatii externe in lipsa lichiditatii locale, nu ne transformam intr-un hedge fund. Asta nu inseamna insa ca vom ignora pietele straine, doar ca ramanem moderati pe investitiile speculative, in special pe cele din pietele emergente”, spune Filimon.

Cele mai interesante domenii pentru investitii in Romania sunt cele ale energiei alternative, IT si constructii, in opinia reprezentantului SIF Muntenia.

„Vom vedea o crestere mai puternica in sectorul energiei alternative in Europa de Est, avand in vedere ca in tari precum Germania, Austria sau chiar Italia programele de acoperire energetica propuse la nivel de tara in UE sunt aproape finalizate. Si sanatatea este un domeniu intersant pentru investitii in Romania, dar sectorul trece printr-un proces greoi de privatizare care nu prea este sprijinit nici de Guvern, nici de presa”, mentioneaza Filimon.

Ce urmeaza pentru SIF-uri? Lichidare controlata sau reinvestirea capitalului


Gabriel Filimon a declarat anterior ca este impotriva unei lichidari controlate a SIF4, in acest sens fiind de acord cu noul sef al SIF1, Dragos Bilteanu, care afirmase ca politica agresiva de distributie a profitului SIF-urilor nu este sustenabila pe termen lung.

„In acest moment exista doua mari curente in randul actionarilor la SIF-uri: o parte din ei vor o lichidare controlata si rapida, intr-un an - doi, iar cealalta parte este mai degraba pentru reinvestirea capitalului si o dezvoltare pe termen lung, varianta pe care o sustin si eu. Sigur, se poate vinde rapid tot ce este lichid, iar ce nu este lichid se poate vinde ca activ separat... terenuri, cladiri, etc., insa in afara de a face un ban repede, nu vad perspectivele unui asemenea plan”, declara executivul SAI Muntenia Invest.

Cele cinci SIF-uri listate pe Bursa de la Bucuresti administreaza active nete de 5,8 mld. lei (1,2 mld euro).

In ultimii ani actionarii mai multor SIF-uri au facut presiuni pentru distributia unor dividende din ce in ce mai mari, adesea, sumele provenind din vanzarea unor pachete importante de actiuni din portofolii. De asemenea, actionarii nemultumiti de performantele administratorilor care se afla la sefia SIF-urilor de la inceputul anilor ’90 au inceput sa faca demersuri pentru schimbarea acestora. Toate aceste probleme sunt asteptate sa se transeze in aprilie 2013, moment in care vor avea loc alegeri pentru conducerile societatilor de investitii financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri