Evolutia pretului la titei a fost puternic influentata in ultima saptamana de conflictul din Fasia Gaza. Pretul a reactionat puternic la orice stire venita din aceasta zona, mai ales si deoarece nu au aparut alte "stiri economice importante".
In Statele Unite zile de joi si vineri au fost nelucratoare si volumele tranzactionate in aceste doua zile au fost la 45% din valorile normale.
In timp ce luni, 19 noiembrie, cand se parea ca fortele israeline vor invada Fasia Gaza pretul la titei de tip BRENT, specific zonei europene, a crescut cu 3 dolari, de la 109 la 112 dolari SUA/ baril, marti, acesta a scazut pana aproape de zona de 109 dolari SUA/ baril, datorita unor declaratii despre un posibil acord de incetare a focului...

Miercuri, in urma vizitei Secretarului de Stat american Hillary Clinton, care a purtat discutii cu presedintele egiptean Mohamed Morsi si cu prim-ministrul israelian Netanyahu, a aparut acordul de incetarea a focului. Pretul la titei a scazut astfel din nou sub pragul de 110 dolari SUA/baril! Spre deosebire de ziua anterioara, spre inchiderea sedintei de tranzactionare din SUA, BRENT-ul a recuperat scaderea si a inchis la nivelul de 110.50 dolari SUA/ baril. Ciudat! Am am fi putut crede ca scaderea va continua, din moment ce riscul izbucnirii unui conflict in Fasia Gaza se diminuase… si nu au fost nici alte stiri care sa duca la cresterea pretului! Datorita faptului ca in SUA urmau doua zile nelucratore (Thanksgiving Day) multi jucatori din piata au preferat sa–si inchida pozitiile de vanzare. De ce? Ar fi existat riscul ca timpul celor… patru zile nelucratoare sa se intample din nou ceva in Fasia Gaza. O atitutine prudenta, daca ne gandim la declaratia primului-ministru israelian care era de parere ca “dam o sansa acestui acord de incetare a focului, dar vom reactiona in forta la primul semn ca acordul nu e respectat!”

Cresterea pretului la titei de saptamana trecuta, pe fondul izbucnirii unui posibil conflict in Fasia Gaza a fost “o reactie psihologica”. Jucatorilor din piata produselor petroliere nu le plac conflitele din zona Orientui Mijlociu.

Tot saptamana trecuta, indicii burselor internationale au crescut: S&P – unul din indicii majori ai bursei americane, a crescut cu 3.5%! Dolarul american s-a depreciat cu mai mult de 2% fata de moneda europeana. Aceste variatii sunt dificil de explicat. Summitul Consiliului European, dedicat bugetului pe 2014 -2020 al UE, s-a incheiat fara a se ajunge la un accord!

Cred ca o mare parte din aceste… cresteri, au fost datorate faptului ca saptamana trecuta am avut pe piata extreme de… ”thin”: putini jucatori, volume mici si astfel au fost usor atinse niveluri importante unde existau ordine de tip “stop loss”, care la randul lor - cand au fost activate - au generat ordine noi de cumparare in piata! Vom vedea in urmatoarele zile daca aceasta explicatie este una corecta si pietele finaciare vor corecta cresterile de saptamana trecuta.

Ma astept ca pretul la titei sa se mentina in intervalul 109-112 dolari SUA/ baril pentru urmatoarele zile. Inca nu avem o directie clara, in cazul unei inchideri a cotatiei peste nivelul de 112 dolari SUA/ baril este foarte posibil sa vedem din nou pretul in zona de 113.50-115 dolari SUA/ baril. Alternativ, o inchidere a cotatiei sub nivelul de 108.80 dolari SUA/ baril va duce pretul din nou in zona de 106.5-107.50 dolari/baril.

O zona care in ultima perioada s-a dovedit una de suport puternic pentru pretul la titeiul de tip Brent.

Si daca pretul va scadea sub aceasta zona, e posibil sa ajunga din nou la 102-103 dolari SUA/ baril.

In dimineata aceasta pretul la BRENT a atins valoarea de 111,01 dolari SUA, fata de 110,62 in ziua precedenta.

O analiza de Dan Berendel, trader international si prorietar al Master Chem Oil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri