Comisia Nationala a Valorilor Moviliare (CNVM) vrea sa modifice un regulament care sa permita Fondului Proprietatea (FP), din punct de vedere legal, sa acorde dividende in 2013.

Avand in vedere regulamentele actuale, FP nu va putea sa acorde dividende in 2012 din cauza faptului ca valoarea unitara a activului net este sub cea nominala (1 leu), dupa ce Hidroelectrica a fost trimisa in insolventa si valoarea participatiei Fondul Proprietatea din cadrul celui mai mare producator de energie din Romania a devenit zero.

Fondul controleaza 20% din actiunile Hidroelectrica, companie trimisa in insolventa de catre Guvernul Ponta in incercarea de a scapa de contractele neprofitabile cu „baietii destepti” pe care producatorul de electricitate le are.

Potrivit proiectului CNVM de modificare a Regulamentului nr. 4/2010, pariticipatia de la Hidroelectrica va putea sa fie inclusa in calculul activului net, la o valoare stabilita de un evaluator independent.

"Actiunile societatilor comerciale aflate in procedura de insolventa sau reorganizare sunt incluse in activul net al Fondului Proprietatea fie la valoarea zero, fie la valoarea stabilita de un evaluator independent prin utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele Internationale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), conform optiunii administratorului Fondului. In cazul in care administratorul alege utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele Internationale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), in calculul activului net al Fondului Proprietatea va fi luata in considerare, in mod obligatoriu, valoarea mentionata in raportul de evaluare al evaluatorului independent", se mentioneaza in proiectul CNVM.

Observatiile sau propunerile cu privire la modificarea Regulamentului pot fi transmise la CNVM pana la data de 8 decembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
ALDE spune ca nu sustine proiectul de lege pentru desfiintarea ASF