Dupa ce in ultimele luni au dominat topul randamentelor oferite de fondurile de investitii deschise vandute in Romania, alaturi de ING si de Certinvest BET-FI, Ioan Gheorghiu (foto), seful pe dezvoltare si vanzari al Pioneer Investments vorbeste despre expansiunea fondurilor straine in piata locala.
“Este dificil pentru un distribuitor de fonduri straine sa intre astazi in Romania in primul rand pentru ca 90% din piata este concentrata pe fonduri monetare, sau fostele monetare, care sunt vandute ca depozitele bancare, fara volatilitate. Noi de exemplu vindem in cea mai mare parte fonduri cu volatilitate, dar care pot genera niste randamente peste piata. Ca volum de vanzari nu se pot compara cu monetarele, care sunt vandute la Loganurile, randamentele sau performantele trecand in plan secundar”, a declarat Gheorghiu.

Certinvest BET-FI, fond care investeste in actiunile SIF-urilor, inregistra in octombrie cele mai bune randamente pe ultimele 12 luni, cu un castig de 53,8%. Acesta este urmat de mai multe fonduri ale Pioneer, cele mai performante fiind cele care investesc in actiuni americane sau in obligatiuni din pietele emergente (randamente de 21 - 23%).

“In Bulgaria avem 35 - 40% din piata si distribuim doar fonduri internationale, nimic local. Asta este posibil in primul rand pentru ca Unicredit Bulbank este acolo echivalentul BCR in Romania. Forta de vanzare a fondurilor internationale este data in primul rand de distribuitorii din acea tara”, spune Ioan Gheorghiu.

Pioneer Investments distribuie in Romania 24 de fonduri de investitii prin intermediul UniCredit Tiriac Bank si partial prin Citibank si Piraeus Bank.

ING, Raiffeisen, Erste si Franklin Templeton de asemenea au inceput sa vanda in ultimii ani fonduri de investitii straine in Romania. Subscrierile atrase de acestea sunt insa cu mult sub cele inregistrate in cazul fondurilor locale de obligatiuni si monetare administrate de Erste AM, Raiffeisen Capital Management si BRD AM, dar ale caror randamente in general nu depasesc 7 - 8% in lei.

“La nivel de cote de piata este greu sa ii depasim. Cu fondurile clasice ne putem lupta doar din punct de vedere al randamentelor si al produselor din oferta. Avem aproximativ 1.500 de clienti in Romania, jumatate in Stabilo (fond care investeste preponderent in titluri de stat) si jumatate in fondurile straine. Cea mai mare investitie a depasit un milion de euro in cazul persoanelor fizice, in vreme ce la nivel de institutionali vorbim de cateva sute de mii de euro”, mentioneaza Gheorghiu.

Oficialul Pioneer spune ca nu ia in calcul lansarea unui fond care sa faca plasamente pe bursa romaneasca din cauza dimensiunii modeste a pietei.

“Un client care vrea actiuni romanesti poate sa isi cumpere destul de usor pe cont propriu cele 4-5 titluri, plus SIF-uri, care sunt mai tranzactionate pe Bursa locala. Nu vad ce valoare adaugata am putea noi sa ii aducem cand optiunile sunt atat de limitate”, afirma el.

Care sunt estimarile Pioneer pe termen scurt? Actiunile europene cu dividend, in topul preferintelor


Obligatiunile non-investment grade, precum cele din pietele emergente europene - inclusiv din Romania, dar si actiunile europene sunt preferatele Pioneer pentru urmatoarele luni.

“Dintre toate clasele de actiuni ne plac in special titlurile europene prin prisma dividendelor pe care le ofera. Pe SUA stam in stand-by din cauza senzonului de raportari financiare destul de pesimist, din cauza ca exista un risc psihologic post-alegeri, dar si din cauza ca ne este teama de consecintele acestui fiscal cliff ”, spune Gheorghiu.

In schimb, obligatiunile considerate sigure, dar cu randamente mici, nu intra in topul preferintelor administratorului de fonduri.

“Tot pe termen mediu, nu ne plac titlurile de stat investment grade (Germania, SUA, etc.) si actiunile din China. Investitiile denominate in dolari sunt recomandarea noastra pentru aceste luni”, a concluzionat reprezentantul Pioneer.

Euro Stoxx 50, indicele benchmark al celor mai bine cotate actiuni din zona euro, a crescut in acest an cu 16,5%, in comparatie cu un plus de 12,6% inregistrat pe indicele american S&P 500.

De asemenea, pretul barilului de petrol Brent este in crestere usoara (sub 1%) la nivelul anului 2012, in vreme ce raportul euro - dolar este similar celui de acum un an, chiar daca in iulie - august moneda americana s-a intarit semnificativ fata de cea europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri