Saptamana trecuta nu a adus nimic nou in evolutia pretului la titeiul de tip Brent, specific zonei europene. A fost a treia saptamana consecutiva in care cotatia pretului a ramas in acelasi interval de variatie 109-111 dolari SUA/ baril. Un baril de petrol de tip Brent s-a vandut astazi la 111,77 dolari americani, cu 0,94 mai mult decat in ziua precedenta, ceea ce reprezinta o variatie de 0,85%.
Nu au fost stiri economice importante, iar situatia din Fasia Gaza a ramas neschimbata, practic nu a existat nici un motiv pentru care sa vedem o crestere sau o scadere majora a pretului fata de intervalul precedent celui amintit mai sus.

Aceasta evolutie a ramas calma, cu toate ca miercuri, 28 noiembrie, pretul la Brent a scazut pana la nivelul de 108.5 dolari SUA/ baril. Asa cum s-a dovedit ulterior, acest nivel a reprezentat o noua oportunitate de cumparare pentru jucatorii din piata. Dezbaterile din cadrul Senatului SUA privind implementarea noilor politici fiscale, care ar trebui sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor, vor avea insa un impact semnificativ in urmatoarea perioada asupra evolutiei pretului la titei. Fara a intra in detaliu, merita aratat ca pe langa importante reduceri de cheltuieli guvernamentale, pietele asteaptea sa vada daca se vor majora impozitele pentru toti contribuabilii americani sau doar pentru o mica parte din acestia, care au venituri anuale peste 250.000 dolari. Daca vom asista la o crestere a taxelor pentru multi americani, cu siguranta acesta va a avea ca impact, o scadere a pretului la Brent! Pentru ca ar inseamna o scadere a consumului si a… economisirii, practic o incetinire a ritmului de crestere economica!

Este greu de crezut ca vom avea o scadere a cotatiei sub nivelul de 100 dolari SUA/ baril, chiar daca asistam la un nou acord de incetare a focului intre Israel si fortele Hamas din Fasia Gaza. Situatia este departe de a fi calma in acea zona, fortele militare israeliene sunt pregatite sa reactioneze in orice moment. Luptele interne din Siria continua, pana si intentiile Iranului, privind construirea de arme nucleare, raman in actualitate. Pentru anul urmator situatia din Iran va avea in continuare un rol important in evolutia pretului la titei!

Din punct de vedere economic, pretul la titei este cam piperat…, e suficient daca ne gandim ca somajul la nivelul unor state din zona euro a ajuns la maxime istorice. Germania, cea mai importanta economie de la nivelul zonei euro, s-a confruntat in ultima perioada cu o serie de date economice negative. In opinia unor analisti sunt sanse mari ca anul viitor sa asistam la intrarea in recesiune a economiei germane!
Astfel se explica si evolutia pretului la titei din ultimile saptamani. Cu toate ca dolarul american s-a depreciat in raport cu moneda europeana, indicii burselor internationale au inregistrat cresteri semnificative, pretul la aur a crescut, doar pretul la titei a ramas in acelasi interval 109-111 dolari/ baril! Ma refer la un interval de numai doi dolari, spun “numai” deoarece ma gandesc la evolutiile pretului din 2012, cand am asistat la cresteri sau scaderi ale pretului de 6-7 dolari, in decurs de doar cateva ore.

Din punct de vedere al analizei tehnice, este probabil ca inainte de finalul lunii decembrie sa asistam la o scadere a pretului spre zona de 102-103 dolari/ baril. Daca privim in urma, de cate ori pretul a rams intr-un interval ingust de variatie, pentru o perioada mai lunga de timp, iesirile din acest interval au fost bruste si… mari, de 4-5 dolari! Si de aceasta data cred ca se va intampla acelasi lucru, in decurs de maxim 2-3 zile de tranzactionare, pretul va scadea pana in zona de 105 dolari sau… va creste pana in zona de 116 dolari SUA/ baril.

Raman in continuare la parerea ca in urmatoarele doua saptamnai va urma o scadere a pretului! Este bineinteles riscant de intrat in pozitii “short” fara ordine de “stop loss”. Greu de anticipat cat de mare va fi aceasta scadere, s-a dovedit ca zona de 107-108 dolari/ baril este un bun “nivel de cumparare” pentru jucatorii din piata. Daca pretul va cobori sub aceasta zona, este foarte posibil sa ajunga in zona de 102-103 dolari/ baril.

O analiza de Dan Berendel, trader international si prorietar al Master Chem Oil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri