Bursa a scazut cu 0,32%, intr-o piata unde unii investitori au fost mai activi la tranzactionarea actiunilor Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, SIF Moldova si SIF Transilvania, titluri care impreuna cu cateva deal-uri au dus lichiditatea la peste 19 milioane lei, informeaza Mediafax.

Piata a deschis pe crestere de 0,3%, insa dupa ora 11:20 a trecut pe rosu, influentata in principal de scaderea actiunilor BRD, Banca Transilvania si Fondul Proprietatea, titluri care au ponderi ridicate in calcul indicilor bursieri. Spre mijlocul zilei, actiunile FP au revenit usor pe verde, insa titlurile BRD si Banca Transilvania au ramas pe rosu si au incheiat in scadere cu 2,12% si, respectiv, cu 0,43%.

Astfel, la inchiderea sedintei , indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,31% sub nivelul de marti.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,12%, iar indicele BET-BK a avansat nesemnificativ, cu 0,07%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar indicele extins BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

La mijlocul sedintei, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in crestere cu 0,35%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,1 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu 18% sub rulajul sedintei precedente, de 23,3 milioane lei (5,1 milioane euro). Rulajul de miercuri a fost asigurat in proportie de 60% de transferuri cu titlurile SIF Moldova (4,5 milioane lei, din care un deal de 2,5 milioane lei), Banca Transilvania (3 milioane lei, din care un deal de 893.000 de lei) si cu actiunile Fondului Proprietatea (2,6 milioane lei) si SIF Transilvania (1,2 milioane lei).

Cate o tranzactie negociata a fost realizata si actiuni BVB (2,2 milioane lei), actiuni BRD (847.000 de lei) si Biofarm (220.000 de lei).

"Sfarsitul de an aduce adesea cosmetizari ale portofoliilor din motive de fiscalitate sau rentabilitate, fapt ce explica si cresterea numarului de deal-uri din aceasta perioada. Pe langa acestea, se poate observa totusi un usor reviriment al pietei locale de capital prin o usoara crestere a volumelor si apreciere a cotatiilor in special in cazul companiilor care au raportat rezultate bune si care sunt in genere bune platitoare de dividende. In acest peisaj al cresterilor s-a detasat SIF Transilvania, care prin profiturile afisate la zece luni ofera asteptari ridicate in ceea ce priveste rata de rentabilitate a dividendului", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Pe piata Rasdaq investitorii au tranzactionat actiuni de 426.000 de lei, valoare de trei ori peste rulajul de marti, de 139.000 de lei.

Peste 85% din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de sapte transferuri cu actiuni Ceramica Iasi (CERE), realizate in primele 17 secunde pentru 363.000 de lei. Cel mai mare pachet si, totodata, ultima tranzactie a fost realizata la pretul de 0,501 lei, cu 11,33% sub inchiderea de marti.

Brokerul crede ca bursa nu va fi influentata semnificativ de rezultatul alegerilor parlamentare de la finele acestei saptamani.

"Atat investitorii romani, cat si cei straini nu vor reactiona pozitiv decat atunci cand proiectele politice cu efecte in piata de capital se vor infaptui, pana atunci ramanand doar vorbe si promisiuni care nu cantaresc deloc in actul decizional. Cat despre o influenta negativa nu cred ca poate fi vorba, deoarece neindeplinirea promisiunilor si lipsa de perspectiva sunt deja incluse in evaluarea pietei", a mai spus Chisu.
Pe piata destinata obligatiunilor au fost transferate doua pachete de titluri de stat pentru 4,3 milioane lei (949.000 de euro).

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Dezastru pe Bursa: Site-ul BVB s-a inchis. BET-FI -10%; BET -8%
Setari Cookie-uri