Companiile care se vor lista anul viitor pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor fi scutite de la plata comisionului catre operatorul de piata, potrivit unei decizii luate de Consiliul Bursei. Masura se va aplica atat companiilor private, cat si eventualelor listari care vor fi facute in randul companiilor de stat.
BVB incearca astfel sa atraga noi companii in piata principala, dupa ce din aprilie 2008 si pana in prezent nu a mai fost realizat niciun IPO de succes al unei companii private. Oferta publica initiala realizata de Teraplast (TRP) este ultimul exemplu pozitiv in acest sens.

Tarifele percepute de BVB variau in functie de marimea companiei si puteau ajunge la cateva zeci de mii de lei. De asemenea, Bursa de la Bucuresti mai percepe si un comision de 0,135% din valoarea ofertelor publice initiale de vanzare.

Tot anul viitor nu va fi platit nici tariful de procesare si tariful de admitere la tranzactionare pentru emitentii din sectiunea societati listate pe ATS (sistemul alternativ de tranzactionare al BVB), dar numai pentru societatile care provin de pe alte piete administrate de BVB. Masura vine practic in intampinarea unor eventuale transferuri ale societatilor din piata Rasdaq pe ATS.

De asemenea, anul viitor nu va fi platit nici tariful corespunzator participantilor la Piata Derivatelor care detin calitatea de Market Maker pentru contractele tranzactionate pe contul House, pentru seriile IFD pentru care participantii respectivi sunt inregistrati in calitate de Market Makeri.

Oficialii BVB spun ca masurile reprezinta continuarea politicii Bursei de atragere de noi emitenti pe piata reglementata la vedere, extinsa si pentru emitentii de instrumente financiare din sectiunea listate de pe sistemul alternativ de tranzationare al BVB.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri