Majoritatea cititorilor wall-street.ro care au comentat intiativa Guvernului de a infiinta o autoritate unica de supraveghere sustin eliminarea numirilor politice de la sefia institutiei, insa putini sunt aceia care chiar sunt increzatori ca se va schimba cu adevarat ceva.
Peste 900 de persoane au semnat pana in prezent petitia prin care wall-street.ro propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private.

Paul Costea crede ca desi initiativa de a unifica cele trei institutii de reglementare (CSA, CSSPP, CNVM) este interesanta, acestea sunt „aproape imposibil de coordonat corect si impartial de o singura persoana, poate numai de un grup de specialisti, coordonati de un grup de case de avocatura”.

O parte din cititori sunt de parere ca doar numele de la conducerea institutiiilor de reglementare se vor schimba, datoriile politice urmand sa ramana criteriul principal care va conta la alegerea noilor sefi ai supravegherii. „Ideea este buna dar nu se poate aplica. Indivizii au cotizat la alegeri, cine la da banii inapoi? Li se da o functie sau lucrari de investiti si o sa-si recupereze banii cu varf si indesat”, spune Eugen Profire.

Alti cititori considera ca numirile politice nu sunt o problema atat de mare daca sefii institutiei vor avea consilieri cu adevarat profesionisti

Eu cred totusi ca Seful (indiferent care ar fi denumirea postului) unei Institutii centralizate poate fi un "numit politic"... dar el trebuie sa aiba in dreapta, in stanga si pe langa el doar specialisti (economisti si, in ziua de astazi neaparat, juristi cu experienta) a caror acoperire pe post sa nu fie doar prin Diploma!

La varsta pe care o am, am trait experienta interpunerii intre serviciul meu (Directia de Sistematizare si Amenajare a Teritoriului) a unei "domnite" angajata, fara concurs, la Centrul pentru Informarea Cetateanului, care nu putea sa faca altceva decat sa-i inmaneze cetateanului formularele pe care acesta trebuia sa le completeze pentru a-si avansa cererea. Daca omul avea intrebari, nelamuriri, etc. erau chemati specialistii din birouri ! Si uite-asa aparatul administrativ al unor Primarii a ajuns sa fie supradimensionat, iar bugetul suprasolicitat
”, scrie Minel Dobrei.

Alti cititori nu dau insa nicio sansa petitiei si subliniaza ca atat timp cat Parlamentul este ales de catre cetatenii tari, se presupune ca acel Parlament isi poate numii orice reprezentanti in cadrul institutiilor publice.

Petitia care propune oprirea numirilor politice este, din start, o tampenie pentru ca lupta politica se da tocmai de aceea si pentru ca asa ceva nu se va intampla!

Nu se va intampla pentru ca, odata ce ai ales pe cineva, un parlament care da un guvern, cei care guverneaza, pe buna dreptate, pretind ca reprezinta vointa electoratului pentru 4 ani si incep sa guverneze, cu oamenii lor, dupa cum doresc, fac absolut ce vor, sustinand ca ei nu fac altceva decat ce i-a mandatat poporul
”, afirma Silviu Bucur.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri