Obisnuitul "Raliu de Craciun" nu a lipsit nici in acest an, plasamentele in actiunile romanesti aducand investitorilor castiguri de circa 6% in luna decembrie, aproape cat dobanda la un depozit in lei pe un an. In Europa, cei mai fericiti au fost investitorii greci, care dupa pierderi majore in ultimii ani au reusit sa recupereze 10% in ultima luna.

Top raliuri de Craciun in Europa

Noua zile de cresteri neintrerupte au fost inregistrate in aceasta luna pe Bursa de la Bucuresti (BVB), cea mai lunga serie pozitiva din 2012, timp in care BET (indicele care urmareste cele mai tranzactionate zece actiuni) a castigat 5,6%.

Din tipar au iesit actiunile producatorului de benzi de cauciuc Artego (ARTE), care au ajuns la un randament de peste 48% in ultimele trei saptamani. Erste Bank (+10%) si Biofarm (+8,8%) sunt alte doua companii care au avut cresteri peste medie.

(Pentru clasamentul complet, accesati fisierul atasat)




Bursa de la Bucuresti se plaseaza astfel pe locul 9 in Europa in clasamentul raliurilor de Craciun, peste Germania, Franta sau Austria, dar sub Polonia.

Bursa de la Atena a evoluat cel mai bine in ultima luna, investitorii eleni recuperand 10%, dupa pierderile majore din ultimii ani. Pietele din Ucraina si Polonia ocupa urmatoarele doua pozitii, cu plusuri de peste 9% in dreptul principalilor indici.

De remarcat ca doar 3 din cele 32 de pietele europene analizate nu au avut in acest an parte de un raliu de Craciun. Scaderi semnificative (-3.3%) au fost inregistrate in Cipru, Croatia si Ungaria

Majoritatea pietelor de actiuni din Europa se vor redeschide la sfarsitul acestei saptamani, dupa ce tranzactionarea a fost oprita in ultimele zile pentru sarbatorirea Craciunului.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri