Bursa de la Bucuresti a incheiat in urcare cu 0,54% ultima sedinta din an, ducand cresterea din acest an la 6,28%, intr-o piata in care majoritatea actiunilor au continuat sa inregistreze rulaje reduse, iar actiunile Transelectrica (TEL) au avansat cu 10,35%, dupa anuntul majorarii unor tarife, scrie Mediafax.
Dupa ce in 2011 bursa a scazut cu aproape 16%, punand capat cresterii pe parcursul a doi ani, anul 2012 a inceput cu actiuni in urcare, investitorii vizand in principal companiile care au distribuit dividende consistente.

Entuziasmul investitorilor s-a domolit apoi si odata cu incertitudinile politice multi investitori au decis sa iasa din piata pe la mijlocul anului, astfel ca rulajele au inceput sa scada.

La finalul anului, indicele general BET-C este cu 6,28% peste nivelul din 2011. In acelasi timp, indicii BET, al celor mai lichide zece actiuni, si BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea, sunt pe plus cu 18,74% si, respectiv, cu 31,77%.

La inchiderea ultimei sedinte din acest an, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,41%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,71%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,2%

In acelasi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 2,53% peste ziua precedenta.

Evolutia indicelui a fost sustinuta in principal de cresterea actiunilor Transelectrica cu 10,35%, dupa ce compania a anuntat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor percepute de Transelectrica pentru transportul energiei (cu 12,7%) si pentru serviciul de sistem (cu 6,8%).

Actiunile Transelectrica au inregistrat cea mai vizibila crestere din piata si au ajuns la 12,69 lei, pe al patrulea rulaj, de 1,9 milioane lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,8 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu 18% peste rulajul sedintei precedente, de 19,3 milioane lei (4,3 milioane euro). Peste 70% din rulajul pietei a fost asigurat de tranzactii cu actiunile Bancii Transilvania (4,9 milioane lei, din care doua deal-uri de 3,7 milioane lei), SIF Transilvania (4,3 milioane lei ), Fondul Proprietatea (2,9 milioane lei) si OMV Petrom si Transelectrica, de cate 1,9 milioane lei.

Totodata, pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate noua pachete de titluri de stat pentru 56,2 milioane lei (12,7 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1,3 milioane lei, valoare de aproape trei ori peste rulajul de joi, de 451.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%, investitorii asteptand evolutia negocierilor din Congresul SUA pentru evitarea unei crize fiscale. Presedintele SUA Barack Obama i-a convocat pe liderii din Congres la Casa Alba pentru o intalnire cu trei zile inaintea termenului limita la care vor intra in vigoare majorari de taxe si reduceri de cheltuieli cu impact de circa 600 de miliarde de dolari. Investitorii se tem ca timpul ar putea fi, insa, prea scurt pentru a se ajunge la un acord.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri