Petrom (SNP) si Erste Bank (EBS) sunt companiile cele mai lichide din topul actiunilor care au inregistrat cele mai mari cresteri in 2012. Pe primul loc se afla insa producatorul de benzi de cauciuc Artego Targu-Jiu (ARTE), care inchide anul cu un randament spectaculos de peste 290%. Cu un profit in scadere si imaginea sifonata in urma scandalurilor bancare, BRD a dezamagit pe bursa, actiunile suferind o corectie de 23%.

Evolutie actiuni BVB in 2012

Cele mai mari cresteri


Per ansamblu, 39 din cei 80 de emitenti tranzactionati pe BVB si luati in calcul au terminat anul 2012 in crestere.

Transferata anul trecut de pe Rasdaq in piata principala a BVB, Artego a ajuns pe primul loc in topul randamentelor dupa ce pe final de an un actionar inca necunoscut a intrat la cumparare si a urcat titlurile companiei din Targu Jiu cu 291,8%. Artego ajunge astfel sa fie evaluata pe bursa la 84,5 milioane lei (19 milioan euro), aproape cat Rompetrol Well Services.

Dintre actiunile lichide, companiile cu actionariat majoritar austriac sunt plasate cel mai bine in top: Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, inchide anul 2012 cu o crestere de 77%, in vreme ce OMV Petrom inregistreaza un plus de 47,6%.

Cresterea actiunilor Erste a influentat pozitiv si SIF-urile, care in 2012 au devenit actionari ai bancii austriece dupa schimbul actiunilor BCR. Astfel, SIF Moldova (SIF2) este societatea de investitii financiare care inregistreaza cea mai buna evolutie in ultimul an (+33%), urmata indeaproape de SIF Banat Crisana (SIF1), cu o apreciere de 32,5%.

Chiar daca nu a semnat intelegerea cu Erste pentru vanzarea actiunilor BCR, si SIF Oltenia a avut o evolutie buna, la finele lui decembrie titlurile SIF5 inregistrand un castig de 30%.

De asemenea, Fondul Proprietatea termina 2012 in crestere, dupa ce in 2011, anul listarii, a dezamagit investitorii cu o scadere de 34%.

(pentru a vizualiza tabelul complet, accesati fisierul atasat articolului)

Ce companii au dat gauri in buzunarul investitorilor


Electroputere Craiova (EPT) si Cemacon Zalau (CEON) sunt companiile care au avut cele mai slabe evolutii in 2012, ambele cu scaderi de peste 60%.

Oltchim (OLT) se inscrie de asemenea la capitolul dezamagiri, combinatul chimic din Ramnicu Valcea ajungand sa scada in ultimul an cu 53% dupa o privatizare esuata si numeroase scandaluri si probleme interne. Scaderea Oltchim vine dupa ce in 2011 actiunile companiei urcasera cu un incredibil 436%, spulberand aproape orice record de randamente inregistrat pe bursa romaneasca.



BVB si BRD sunt alte doua nume importante care au intrat in topul scaderilor, cu deprecieri de 30%, respectiv 23%.

BVB a trecut printr-unul dintre cei mai grei ani de la startul crizei financiare din 2008. Bursa a trebuit sa se confrunte in 2012 cu o scaderea semnificativa a tranzactiilor, anunturile privind iesirea din piata de brokeraj a unor nume grele precum ING sau UniCredit CAIB, precum si cu asocierea gresita a scandalului Cristian Sima cu imaginea pietei de la Bucuresti.

De cealalta parte, rezultatele financiare ale BRD au fost in picaj in 2012, in primele noua luni banca inregistrand un castig de 10,4 milioane lei, in comparatie cu 446 milioane lei in perioada similara din 2011. Chiar daca nu a fost afectata in mod direct, imaginea bancii a avut de suferit la finalul anului atunci cand Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD, a fost retinut de politie in urma unei investigatii ce viza o frauda de 22 mil. euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri