Cei aproximativ 2.700 de angajati ai combinatului producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures vor beneficia, in acest an, de o crestere cu 100 de lei a salariului de baza, majorarea figurand in noul contract colectiv de munca negociat de sindicalisti cu patronatul.

Traderul elvetian de ingrasaminte chimice si cereale Ameropa Holding a preluat in luna martie 2012 controlul Azomures, de la investitori turci.

Maria Dandarau, vicepresedintele sindicatului "Alternativa 2002" din combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, ca aceasta crestere de 100 de lei, asupra careia s-a cazut de acord la negocierile cu patronatul, va fi inclusa in salariul de baza al fiecarui angajat.

"Am negociat o crestere de 100 de lei la salariul de baza al fiecarui angajat, care se reflecta si in celelalte sporuri - de vechime, de noapte, care se calculeaza procentual. Pentru majoritatea salariatilor din Azomures, aceasta inseamna o majorare a salariilor efectiva de 9-10 la suta", a spus Dandarau.

Ea a precizat ca in noul contract colectiv de munca negociat de sindicalisti cu patronatul, care urmeaza a fi inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca Mures, se prevede si pastrarea tuturor primelor si sporurilor de care beneficiau angajatii combinatului, potrivit contractelor colective de munca anterioare.

"Se mentin toate primele si sporurile - de Craciun, de Pasti, de Ziua Chimistului, de vacanta, in cuantum de un salariu minim pe economie la data platii. De asemenea, se pastreaza prima de prezenta, de 600 de lei pe an net, care era prevazuta si in contractul colectiv de munca anterior. De aceasta beneficiaza salariatii care, in afara zilelor de concediu si zilelor libere legale, nu au lipsit mai mult de 16 ore intr-un an. Am negociat acest contract cam doua luni.

Dupa ce am primit oferta finala a patronatului, am consultat o mare parte dintre salariati, iar acestia s-au declarat de acord, astfel ca am semnat noul contract colectiv de munca si acum urmeaza sa-l inregistram la ITM Mures", a spus Dandarau.

Ea a adaugat ca in combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures lucreaza aproximativ 2.700 de salariati, iar in prezent salariul mediu de baza la nivel de unitate se ridica la 1.200 de lei pe luna.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Viorica Dancila: Sunt bani pentru pensii si salarii