Bursa a crescut cu 0,91% si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, intr-o piata unde actiunile Banca Carpatica (BCC) au continuat sa urce vizibil, cu 13%, dupa ce marti au avansat cu aproape 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, scrie Mediafax.

Spre deosebire de majoritatea sedintelor din a doua parte a anului trecut, in ultimele sesiuni antentia investitorilor s-a indreptat si spre alte actiuni cu lichiditate mai redusa. Astfel, la inchiderea sedintei de miercuri, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau 19 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Cred ca cel mai important aspect al acestui inceput de an este ca evolutia mai multor actiuni a fost sustinuta de volume in crestere semnificativa fata de cele inregistrate in ultima perioada. Pentru inceput au fost vizate actiunile lichide, dar apoi s-a instalat un sentiment de optimism general si au fost luate in vizor si titlurile mai putin vizibile. Astfel, actiuni precum Carpatica, Artego, Dafora, Condmag sau altele pot atinge variatia maxima admisa, fara ca rulajele sa fie impresionante", a declarat pentru Mediafax Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Prima tranzactie de miercuri cu actiunile Carpatica a fost realizata la 0,0509 lei, pret cu 6,48% peste inchiderea de marti, iar punctul maxim de crestere a fost atins cu putin inaintea de inchidere, cand titlurile bancii avansau cu aproape 13%, la 0,054 lei.

In ultimele doua sedinte, titlurile Carpatica au urcat cumulat cu aproape 32%.

Evolutia de miercuri a venit in cadrul a 743 de transferuri, in valoare cumulata de 605.000 de lei, asfel ca valoarea medie a unei tranzactii a fost de 814 lei, usor sub valoarea medie din ziua anterioara, de 950 de lei. Volumul de actiuni transferate reprezinta 0,37% din capitalul social al bancii.

"Vorbind doar de cresterea actiunilor Carpatica, cred ca avantul investitorilor s-a format precum un bulgare de zapada, cei cu apetit ridicat pentru risc fiind atrasi de aceasta crestere. In alta ordine de idei, titlurile Carpatica vin dintr-o zona de minime istorice, iar o schimbare in cadrul structurii actionariatului ar putea propulsa destul de puternic actiunile bancii. Deocamdata, acestea sunt doar vechi speculatii reintrate in atentia unora odata cu inceputul bun de an al Bursei", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,51%, si se plasa la un nou nivel maxim al ultimelor 18 luni.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,66% peste nivelul de marti. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,2%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,28%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, se situa cu 0,44% peste ziua precedenta.

Investitorii au realizat tranzactii cu actiuni de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), valoare cu aproape 25% sub rulajul sedintei anterioare, de 25,1 milioane lei (5,7 milioane euro).

Peste jumatate din lichiditate a fost asigurata de actiunile Fondului Proprietatea (3,6 milioane lei), Banca Transilvania (3,4 milioane lei, din care un deal de 564.000 de lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei) si Transelectrica (1,3 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,26%, la 0,581 lei, in timp ce actiunile Bancii Transilvania au avansat cu 0,71%, la 1,42 lei. In acelasi timp, actiunile SIF Transilvania au crescut cu 0,9%, la 0,73 lei, iar titlurile Translectrica au urcat cu 0,36%, la 14 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 253.000 de lei, valoare cu 29% peste rulajul de marti, de 196.000 de lei.
La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,8%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fondul Proprietatea pierde 1%, in linie cu intreaga bursa