Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,75%, iar actiunile Bancii Carpatica (BCC) au urcat cu peste 10%, revenind dupa scaderile de joi si vineri, cand o parte dintre investitori au marcat din profitul inregistrat in urma cresterilor puternice din zilele anterioare, scrie Mediafax.
La finalul sedintei, indicele general al Bursei, BET-C, era la maximul ultimelor noua luni, iar indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, la cel mai ridicat nivel de dupa 5 iulie 2011.

Incepand cu data de 11 decembrie, bursa a intrat pe o linie ascendenta, iar in cele 19 sedinte parcurse de atunci, indicii BET si BET-C au incheiat pe rosu doar pe 7 ianuarie. In cele 19 sedinte, indicele BET-C a urcat cu 17,8%, iar indicele BET cu 18,5%. Astfel, indicele BET-C este cu 9,6% peste nivelul de anul trecut, iar BET cu 9,3% mai sus.

"Inceputul de an a fost unul benefic pentru bursa de la Bucuresti. Au existat o serie de elemente care i-au determinat pe investitori sa reintre in piata, printre care evolutia pozitiva a burselor straine, progresele aparute in criza din zona euro, precum si stabilizarea situatiei politice din Romania. Nu trebuie sa uitam, totusi, ca luna ianuarie este caracterizata de obicei ca fiind o luna verde, de crestere, datorita apropierii perioadei de raportari financiare si de stabilire a dividendelor", a declarat pentru Mediafax Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

Pretul actiunilor Carpatica a urcat accelerat marti si miercuri, cu aproape 32%, iar in prima parte a zilei de joi cresterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar actiunile au scazut cu aproape 12% din punctul maxim atins in prima jumatate a zilei joi.

Pretul a inceput sa creasca din nou in sedinta de luni, iar la inchiderea pietei principale, actiunile erau pe plus cu 10,58%, fiind cotate la 0,0575 lei. Cu actiunile Bancii Carpatica au fost realizate 461 de operatiuni, in valoare cumulata de 418.000 de lei. La acel moment, volumul de actiuni cu ordine de cumparare era cu 43% peste oferta.

Ultimul pret de luni este cu 38,22% peste cel inregistrat la inceputul saptamanii trecute, ceea ce la nivelul capitalizarii bursiere a Bancii Carpatica inseamna un plus de 50 milioane lei (11,7 milioane euro). Astfel, capitalizarea bursiera a ajuns la 181 milioane lei (41,3 milioane euro), de la aproape 131 milioane lei (29,6 milioane euro).

Surse bancare au declarat pentru Mediafax ca omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al bancii, il va numi la conducerea Carpatica pe fostul presedinte al RBS Romania Johan Gabriels, care va fi anuntat ca nou director general al bancii cel mai probabil in aceasta saptamana.

La inchiderea sedintei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,75%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,79% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,7%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,57%.
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, a incheiat ziua in crestere cu 0,77%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 21,9 milioane lei (5 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul de vineri, de 32,7 milioane lei (7,5 milioane euro).

"Chiar daca in ultimele zile s-a observat o usoara scadere a volumelor zilnice de tranzactionare, in piata se simte in continuare interesul investitorilor care cel mai probabil asteapta o scurta corectie inainte de a intra mai vizibil in piata. Interesul investitorilor s-a reflectat si in evolutia indicelui BET, care a urcat cu aproape 17% de la jumatatea lunii decembrie pana in prezent. Increderea investitorilor aparuta in ultima luna este intr-o stransa legatura cu optimismul aratat si pe pietele internationale. Atat timp cat pietele externe sunt multumite de solutiile gasite de liderii mondiali, piata de la Bucuresti are toate sansele sa aiba o evolutie pozitiva. Totusi, factorii interni raman extrem de importanti, iar daca acestia nu corespund asteptarilor, o decorelare este inevitabila", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 6,5 milioane lei (din care un deal de 1,7 milioane lei) si, respectiv, de 3,1 milioane lei. Cel mai recent transfer cu titlurile Fondului Proprietatea a fost efectuat la 0,5895 lei, pret cu 0,94% peste inchiderea de vineri, iar actiunile SIF Transilvania au crescut cu 2,04%, la 0,75 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu pana la 0,4%, iar bursa de la Londra era in stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri