Romania este bine pozitionata pentru a depasi media de crestere economica din UE in 2013, este de parere Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea (FP). Cu o datorie publica sub media din Uniune, cu alegerile incheiate si un Guvern sustinut in Parlament, tara noastra are perspective macroeconomice solide, insa investitiile si managementul companiilor de stat raman probleme majore.
„In ansamblu, credem ca economia Romaniei va creste cu mai mult de 1% in acest an, in timp ce leul ar trebui sa se intareasca in fata euro. Daca fundamentele solide ale Romaniei sunt cuplate cu dorinta Guvernului de a pune in aplicare reformele, credem ca tara are potentialul de a ajunge printre liderii cresterii economice in Uniunea Europeana”, afirma Konieczny, intr-un comentariu cu privire la perspectivele economice ale Romaniei in acest an.

Acesta adauga faptul ca Guvernul ar trebui sa sa se poata concentra pe reforme in acest an, avand in vedere majoritatea parlamentara confortabila pe care o are in spate. „Singurul risc pe care il vedem in aceasta zona este tocmai acest sprijin parlamentar impresionant, care ar putea reduce presiunea asupra Guvernului pentru implementarea unor reforme necesare”, spune el.

Romania are o datorie publica cifrata la 33,3% din PIB, sub cea din Republica Ceha (41,2%, Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), si mult sub media UE de 82,5%.

De asemenea, in piata de piata de credit default swaps (CDS), Romania avea la data de 21 ianuarie 2013 un spread de 190, comparativ cu 383 pentru Portugalia, 276 pentru Ungaria, 251 pentru Spania, si 228 pentru Italia.

„Luand in considerare aceste date, ne asteptam sa vedem o schimbare pozitiva in evolutia economica a tarii in urmatoarele 12 luni. In ultimii doi ani economia a fost impulsionata in principal de exporturi si de productia industriala. Totusi, acesti factori nu mai pot sustine economia in 2013 si ar trebui sa fie inlocuiti de consumul intern si de investitii”, mentioneaza Konieczny.

La randul lor, investitiile ar trebui sa fie alimentate de o mai mare absorbtie a fondurilor UE, pe masura ce tot mai multe licitatii publice pentru constructia autostrazilor si a cailor ferate sunt finalizate cu succes, in conformitate cu standardele UE.

„Multi inca vad un risc in posibilitatea spargerii Zonei Euro. Cu toate acestea, noi nu credem ca se va produce o ruptura anul acesta sau in viitorul apropiat. Dimpotriva, credem ca ce a fost mai rau a trecut si ca tarile din Zona Euro sunt pe calea cea buna pentru a relua cresterea”, a declarat seful FP.

Problemele Romaniei? 5 mld. euro de returnat intr-un an, privatizari inexistente, directori de companii neprofesionisti


Greg Konieczny se arata in continuare nemultumit de felul in care sunt numiti sefii companiilor de stat, Fondul Proprietatea avand in 2012 mai multe contre cu reprezentantii statului pe aceasta tema, Hidroelectrica si Nuclearelectrica aflandu-se printre exemple.

„Angajamentul Guvernului de a implementa reforme va fi un alt element crucial in dezvoltarea continua a Romaniei. Privatizarile si implementarea standardelor de guvernanta corporativa au stagnat timp de un an (nicio privatizare majora finalizata, in timp ce foarte putine companii au numit consilii independente de administratie si directori generali profesionisti) iar tara nu isi poate permite sa rateze o noua oportunitate de a progresa in acest domeniu”, spune managerul Fondului Proprietatea.

Anul trecut trebuiau sa fie finalizate privatizarile unor companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CFR, Oltchim, Romgaz sau Cuprumin, fie printr-o listare pe bursa, fie prin intermediul unor plasamente private. In cele din urma niciuna dintre acestea nu s-a realizat, singurul succes fiind vanzarea pe BVB a unui pachet suplimentar de actiuni Transelectrica in valoare de 37,7 mil. euro.

Un alt risc pe care Romania il are de infruntat in acest an este reprezentat de plata celor peste 5 mld. euro catre FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, avand in vedere incheierea acordului cu aceste institutii internationale.

Greg Konieczny este vicepresedinte executiv Franklin Templeton, compania americana care administreaza Fondul Proprietatea.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri