Actiunile Transelectrica si Transgaz au scazut cu peste 4%, in conditiile in care unii investitori au plasat mai multe ordine de vanzare ca reactie la intentia Guvernului de a introduce o taxa "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport si distributie din sectorul energiei si gazelor.
Anuntul privind introducerea taxei nu a avut o influenta semnificativa luni asupra actiunilor Transelectrica si Transgaz, cele doua titluri scazand uor, cu 0,36% si, respectiv, cu 1,08%.

La debutul sedintei de marti, titlurile Transelectrica au stagnat, in timp ce actiunile Transgaz au scazut cu 1,75%. Dupa prima jumatate de ora, in piata au inceput sa fie plasate mai multe ordine de vanzare pentru actiunile celor doua companii, astfel ca presiunea la vanzare a dus vizibil preturile in jos.

Astfel, la ora 11:51, actiunile Transelectrica erau in scadere cu 3,81%, la 13,37 lei, iar titlurile Transgaz coborau cu 3,72%, la 220 lei.

Cel mai redus pret atins marti de actiunile Transelectrica a fost cu 4,13% sub inchiderea de luni, iar minimul pentru titlurile Transgaz a fost cu 4,16% sub ziua precedenta. Cotatiile minime au fost atinse in jurul orei 11:45.

Operatiunile cu actiuni Transelectrica au insumat 182.000 de lei, iar titlurile Transgaz au consemnat un rulaj de 415.000 de lei.

Guvernul a pregatit un proiect de ordonanta prin care va institui o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie. Taxa va fi aplicata incepand cu luna februarie 2013 si va fi valabila pana la sfarsitul anului 2014. Taxa va fi calculata pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.

Executivul apreciaza ca prin aplicarea acestei taxe va inregistra in acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor de investitii finantate din fonduri europene.

Taxa va fi aplicata companiilor Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.

Corectii au fost inregistrate si de alte actiuni de la BVB, piata in sine fiind pe scadere cu aproape 1,7%.

Actiunile OMV Petrom au scazut cu 1,37%, la 0,4456 lei, insa corectia este mai usoara decat la deschidere, cand aceste titluri au fost cu 2,2% sub nivelul de luni.

Aceste titluri au coborat luni cu 2,21%, investitorii reactionand la intentia Guvernului de a suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra. Taxa va fi aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri