Dupa Asociatia Brokerilor si Asociatia Investitorilor, piata de capital romaneasca are o noua organizatie care de data aceasta isi propune sa educe, sa mareasca gradul de profesionalism al participantilor de pe bursa, dar si sa evite conflictele specifice domeniului.
Sub denumirea de Organizatia Profesionalistilor Pietei de Capital (OPPC), mai multi brokeri, analisti si administratori de fonduri s-au reunit intr-un ONG al carui principal obiectiv este acela de imbunatatire a cadrului legislativ in scopul cresterii increderii in piata de capital din Romania.

Membrii fondatori ai Organizatiei sunt avocatii Gheorghe Gheorghiu, Cristian Dutescu (presedinte) si Septimiu Stoica, Claudiu Doros - vicepresedinte SIF Moldova, Valentin Ionescu - administrator SIF Moldova, Mihai Chisu - broker IFB Finewest, Radu Hanga - director BT Asset Management si Adrian Tanase - seful ING Asset Management Romania.

Presedinte OPPC este Cristian Dutescu, vicepresedinte este Valentin Ionescu, in vreme ce functia de secretar general o detine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest.

Pe agenda Organizatiei se afla si promovarea standardelor profesionale ale specialistilor in piata de capital.

Intrebati daca vor sa promoveze standardele de profesionalism mentionate si la nivelul altor institutii din piata, precum CNVM, reprezentantii OPPC au declarat ca nu vor sa comenteze nivelul de pregatire al altor actori din piata.

“Obiectivul nostru nu este sa atacam alti participanti din piata si sa imbunatatim relatiile dintre ei. Nu ma pot pronunta cu privire la oportunitatea initiativei Guvernului de a infiinta o Autoritate unica de Supraveghere Financiara, s-ar putea sa fie un demers negativ sau pozitiv, insa atat timp cat va duce la o crestere a nivelului de profesionalism in piata, atunci totul este in regula”, a declarat Dutescu.

In decembrie 2012, Guvernul a avizat, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, institutie care ar trebui sa devina operationala in prima parte a acestui an, preluand atributiile CNVM, CSA si CSSPP.

wall-street.ro a lansat la acel moment o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor la sefia autoritatilor care reglementeaza piata financiara romaneasca, asa cum se intampla deja in cazul mai multor piete internationale.

“Nu vrem sa intram in dispute. Subiectele de nisa nu ne intereseaza. Lucrurile merg atat de prost in piata de capital romaneasca incat nu are rost sa ne implicam in conflicte”, a mai adaugat Valentin Ionescu.

Oficialii OPPC au mentionat insa ca numirile politice nu pot sa fie evitate, insa Guvernul ar trebui in acest caz sa impuna macar membri de partid care au calificarea necesara functiilor pe care urmeaza sa le ocupe.

Organizatia are in prezent aproape 20 de membri, atat persoane fizice cat si juridice, insa niciun membru CNVM sau politician.
“Nu avem ca obiectiv atragerea in OPPC a unor politicieni care sa ne ajute sa facem lobby pentru schimbarea legislatiei. Sigur, daca un politician va dori sa devina membru si daca are calificarile pentru a fi considerat un specialist in piata de capital, atunci nu ne vom opune”, spune Dutescu.

In piata de capital romaneasca mai activeaza alte trei organizatii care reprezina de altfel principalii actori de pe burse: Asociatia Brokerilor, care reuneste majoritatea firmelor de intermediere autorizate, Asociatia Investitorilor (AIPC), care isi propune sa apere interesele investitorilor de pe bursa, precum si Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), care ii reprezinta pe administratorii fondurilor de investitii care activeaza in tara.

Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri