Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,65%, dupa ce in precedentele doua zile a scazut cu peste 2%, insa majoritatea investitorilor au adoptat pozitii de asteptare, iar deal-urile cu actiuni BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP) au asigurat jumatate din lichiditate, scrie Mediafax.
"Piata se afla intr-o stare de consolidare in jurul valorilor actuale. Chiar daca vom mai vedea mici corectii, probabil, pe termen scurt evolutia va fi laterala si volumele nu vor fi foarte ridicate. Ne aflam intr-o perioada de asteptare a rezultatelor financiare, unde vom vedea exact la ce dividende ne putem astepta de la companii. Dupa publicarea rezultatelor ma astept sa mai vedem o reactie pozitiva a pietei", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,44%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,61% peste ziua anterioara. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,69%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,8%.

Totodata, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,63%.

Actiunile Transelectrica (TEL) au crescut usor, cu 0,3%, dupa ce marti au coborat cu 2,7%, iar titlurile Transgaz (TGN) au scazut cu 2,25%, mentinandu-se pe linia descendenta din ziua anterioara, cand au consemnat un recul de aproape 3%. Corectiile inregistrate marti de cele doua actiuni au fost reactie la intentia Guvernului de a introduce o taxa "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport si distributie din sectorul energiei si gazelor. Taxa a fost aprobata marti de Guvern.

"Taxele introduse de Guvern afecteaza intr-o masura destul de mare companiile Transelectrica si Transgaz, iar scaderile de marti au fost normale pe fondul publicarii anuntului. Piata a reactionat impulsiv, dar dupa rularea scenariilor si estimarea impactului acestor taxe investitorii au inceput sa includa in pret estimarile si sa echilibreze evolutia pretului. In functie de informatiile pe care le vom afla pe parcurs cu privire la aceasta taxare vom vedea cat de mare va fi influenta asupra rezultatelor companiilor", a mai spus brokerul.

Recuperarea actiunilor Transelectrica a venit pe un rulaj de 208.000 de lei, iar cu titlurile Transgaz au fost efectuate transferuri de 164.000 de lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 16 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare de peste doua ori sub rulajul sedintei precedente, de 38,6 milioane lei (8,9 milioane euro). Jumatate din lichiditatea pietei a fost asigurata de deal-uri cu actiuni BRD (5 milioane lei) si cu titluri OMV Petrom (3 milioane lei).

Cele trei operatiuni cu actiunile BRD au fost realizate la pretul de 9,25 lei, cu 0,54% sub inchiderea de marti. Pe piata principala, titlurile bancii au stagnat la 9,3 lei, pe un rulaj de 156.000 de lei.

Deal-urile cu actiuni OMV Petrom au fost efectuate la 0,46 lei, pret cu 1,77% peste inchiderea de marti. Ultimul transfer de pe piata principala a fost realizat la 0,46 lei/actiune.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat al doilea rulaj din piata, de 1,2 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,67%, la 0,597 lei.

Actiunile Oltchim (OLT) au fost oprite de la tranzactionare inaintea deschiderii sedintei, Bursa invocand necesitatea mentinerii unei piete ordonate si asigurarea accesului egal investitorilor la informatii care ar putea influenta deciziile de investitii.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganain, a declarat miercuri pentru Mediafax ca Oltchim va intra in insolventa, cererea in acest sens urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 397.000 de lei, valoare cu 73% peste rulajul de marti, de 229.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert, in asteptarea votului din Camera Reprezentantilor de la Washingon privind suspendarea limitei datoriei de stat a SUA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri