Lipsa unor administratori profesionisti si independenti la companiile de stat reprezinta o problema majora in Romania, care trebuie rezolvata cat mai rapid, considera Martin Harris (foto dreapta), ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, si Greg Konieczny (foto stanga), managerul Fondului Proprietatea (FP).
„Ineficienta companiilor de stat este cel mai mare obstacol in calea competitivitatii Romaniei si pune o presiune mai mare pe finantele publice. Ne dorim ca in acest an sa vedem numiri de echipe competente si profesioniste la conducerea intreprinderilor de stat, cu manageri capabili sa le transforme in exemple de succes”, a declarat ambasadorul britanic, in cadrul unui eveniment prin care s-au marcat doi ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa.

In acelasi timp, managerul FP a subliniat ca doar trei din cele mai importante 20 de companii de stat pe care Fondul le are in portofoliu au in prezent un consiliu de administratie independent: Posta Romana, CN Administratia Porturilor Maritime si CN Administratia Canalelor Navigabile.

„De asemenea, nu putem sa vorbim de un management cu adevarat profesionist la niciuna dintre aceste companii. In cel mai bun caz putem pune niste semne de intrebare in cazul unor societati unde s-au desfasurat procese de selectie ale managerilor, procese care nu au urmarit insa niste standarde de evaluare adevarate”, spune Greg Konieczny.

Polonezul i-a raspuns si ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care cu o zi in urma afirmase ca FP poate "poate sa critice ce vrea si cat vrea", referitor la numirea lui Laureniu Ciurel (fost vicepresedinte PSD Gorj) la sefia CE Oltenia.

„Este o declaratie care ma intristeaza. In primul rand as vrea sa-l incurajez pe ministru sa se familiarizeze cu acest cod de guvernanta corporativa. Noi, managerii, avem respect pentru toti actionarii nostri si l-as incuraja si pe ministru sa respecte ceilalti actionari", a declarat Konieczny.

Numirea lui Ciurel este cel mai recent exemplu in care statul desemneaza asa-zisi „manageri privati” si independenti la companiile pe care le controleaza. El a fost selectat de o firma de recrutare angajata de Ministerul Economiei sa caute sef profesionist pentru Complexul Energetic Oltenia. Acesta ce isi daduse demisia din PSD chiar toamna trecuta pentru a putea ocupa functia de director si pentru a-si depune mai apoi dosarul de manager privat.

Cum ramane cu eficienta managementului Fondului Proprietatea?


In ceea ce priveste eficienta managementului FP in ultimii doi ani, Greg Konieczny s-a limitat sa arate ca majoritatea demersurile pentru cresterea valorii companiei au fost blocate in instantele de judecata romanesti sau de anumite decizii ale statului, precum amanarea privatizarilor. Intrebat ce isi reproseaza in acest interval de timp, seful Fondului Proprietatea a evitat sa ofera un raspuns concret.

Actiunile Fondului se tranzactioneaza in prezent la un pret cu 8% sub cel de la momentul listarii, neluand in calcul si dividendele. Cotatiile au fost afectate de actiunile noi care au intrat in piata mai ales in a doua jumatate din 2011, cand statul a incheiat procesul de distributie ala ctiunilor FP catre proprietarii pagubiti in timpul regimului comunist.

„Actionarii au aprobat anul trecut un al doilea program de rascumparare de actiuni, prin care sa sustinem pretul actiunilor, insa procesul este acum blocat in instante care nu se grabesc sa ia o decizie. Am aprobat si listarea la Varsovia pentru a atrage mai multi investitori si pentru a sustine pretul FP, dar si in acest caz nu avem ce face decat sa asteptam pana CNVM aproba amendamentele necesare realizarii unei legaturi intre depozitarele din Romania si Polonia”, spune Konieczny.

Dezbaterile pe seama proiectului de modificare a regulamentului privind autorizarea si functionarea Depozitarului Central, care va permite listarea Fondului Proprietatea la Varsovia, se incheie pe 31 ianuarie.

Managerul FP a criticat si inexistenta privatizarilor facute pe Bursa de catre statul roman, in ciuda promisiunilor din ultimii ani. Acesta considera ca listarea Romgaz are cele mai mari sanse sa se realizeze in acest an.

„Bineinteles ca Fondul se tranzactioneaza la un discount semnificativ fata de active (51,7%) si din cauza ca peste jumatate din companiile pe care le detinem sunt nelistate. Suntem dezamagiti de lipsa IPO-urilor. Totusi, ma astept ca oferta Romgaz sa aiba loc in septembrie - octombrie”, afirma Konieczny.

Fondul Proprietatea a avut in 2012 un profit de 567 milioane lei (127 milioane euro), in crestere cu 4,2% fata de rezultatul obtinut in anul precedent. Activele FP au ajuns la sfarsitul lui decembrie la aproape 15 miliarde lei.

Sursa foto/tabel: Franklin Templeton

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri