CNVM respinge comisioanele pe care Franklin Templeton ar urma sa le incaseze din vanzarea participatiilor din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) si distribuirea de dividende suplimentare, intrucat acestea ar incalca termenii conveniti la licitatia pentru numirea administratorului FP, informeaza Mediafax.
Printre motivele invocate, CNVM arata ca acordarea unor dividende suplimentare ca urmare a vanzarii "investitiilor de natura titlurilor de capital" nu respecta obiectivele asumate de Franklin Templeton la momentul depunerii candidaturii pentru alegerea ca administrator al Fondului Proprietatea.

"Onorariul de administrare suplimentar reprezentand remuneratia SAI, prevazut in Actul aditional nr.2, incheiat in baza Hotararii AGOA nr.7/04.04.2012, la Contractul de administrare incheiat la data de 25.02.2010 intre Fondul Proprietatea si Franklin Templeton Investment Management Ltd United Kingdom – Sucursala Bucuresti, nu este stabilit in conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a licitatiei internationale pentru desemnarea societatii de administrare, aprobat prin HG nr.1514/2008", mai arata CNVM.

La inceputul lunii aprilie a anului trecut, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat propunerea celui mai mare actionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vanzare de active, pentru ca apoi banii obtinuti sa fie distribuiti investitorilor.

Decizia AGA a fost pentru modificarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea prin introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton ar urma sa il incaseze. Comisioanul era incasat pentru distributii suplimentare, realizate in urma unor vanzari de active si acordarea banilor catre actionari, prin programe de rascumparare de actiuni sau prin reduceri ale capitalului social si distribuirea diferentei catre actionari.

"Intrucat contractul de administrare si actele aditionale subsecvente sunt aprobate de actionarii Fondului si incheiate intre Fond si administratorul Fondului, administratorul Fondului va analiza cu atentie pasii urmatori ce vor fi necesari si va informa investitorii despre orice evenimente ulterioare importante", se arata intr-un comunicat transmis joi de Franklin Templeton Bursei de Valori Bucuresti, ca reactie la anuntul CNVM.

Pentru 2012 si 2013 comisionul suplimentar este de 1,5% din banii obtinuti din vanzarea de active, iar dupa 2013 comisionul scade la 1%.
Ulterior AGA, Franklin Templeton a transmis la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) o solicitare pentru avizarea modificarilor intervenite in contractul de administrare semnat in februarie 2010.

Comisia a solicitat unele informatii suplimentare, iar ultimele date au depuse in luna septembrie.

In urma unei analize, Comisia a decis, marti, sa respinga solicitarea Franklin Templeton.

CNVM mentioneaza ca "obligatiile asumate de catre Franklin Templeton si angajamentele in ceea ce priveste politica investitionala a fondului, precum si comisioanele ce vor fi percepute pentru administrarea acestuia (structura de comisioane bazata pe onorarii fixe, respectiv pe baza de performanta), trebuie respectate de catre aceasta ulterior numirii sale, pe parcursul desfasurarii mandatului de administrator, in conformitate cu prevederile din oferta finala depusa in cadrul licitatiei internationale, in baza careia a fost desemnata ca societate de administrare a Fondului Proprietatea".

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Dupa listarea Fondului la BVB, in 25 ianuarie 2010, investitorii institutionali straini au fost principalii cumparatori de actiuni Fondul Prorprietatea, astfel ca la finalul anului trecutei controlau 58,06% din titluri.

Potrivit celor mai recente raportari, fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine aproape 16% din actiuni. Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care detine 9,69% din actiunile Fondului.

Fondul Proprietatea a inregistrat anul trecut un profit de 567 milioane lei (127 milioane euro), in crestere cu peste 4% fata de castigul din precedentul exercitiu financiar, de 543,8 milioane lei.

In decembrie, valoarea activului net a crescut cu 17,4% fata de noiembrie, la 14,97 miliarde lei, in principal ca urmare a reinregistrarii participatiei la Hidroelectrica, care a fost evaluata inainte la valoarea zero conform reglementarilor CNVM anterioare privind evaluarea companiilor aflate in procedura de insolventa.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de joi in scadere cu 0,17%, la 0,596 lei. La aceasta cotatie, Fondul are o capitalizare bursiera de 8,212 miliarde lei (1,878 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri