Actiunile Oltchim (OLT) au cazut cu 15%, pentru a treia sedinta consecutiv, intr-o piata in scadere cu 1,05% si unde cei mai multi investitori au adoptat pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele aproape patru luni, de numai 5,3 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a fost pe rosu inca din primele minute si, la fel ca in precedentele sedinte, volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni.

"Cred ca este putina acalmie dupa cresterile puternice din ultimele luni. Cel mai probabil, investitorii asteapta publicarea rezultatelor financiare pentru al patrulea trimestru si prognozele companiilor privind evolutia pentru anul 2013", a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Company, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

Titlurile Oltchim au debutat si luni in picaj cu 15%, pentru a treia sedinta consecutiv, insa dupa prima ora corectia a incetinit la aproximativ 10-13%, odata cu plasarea mai multor ordine de cumparare. In a doua parte a zilei, corectia a ajuns din nou la 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea actiunilor de la BVB.

Actiunile combinatului chimic au incheiat in picaj cu 15%, pentru a treia sedinta consecutiv, ca reactie la anuntul ca Oltchim va solicita insolventa. Astfel, reculul din ultimele trei sedinte a ajuns la 38,6%.

Investitorii au tranzactionat actiuni Oltchim de 443.000 de lei, cea mai mare parte a lichiditatii fiind inregistrata in prima parte a zilei.

"Ma mira ca sunt cumparatori (pentru actiunile Oltchim - n.r.). Cred ca sunt doar speculatorii care au facut bani pe actiunile Oltchim in trecut, iar acum probabil sunt sentimentali, pentru ca altfel nu imi pot imagina. Sansele (ca Oltchim - n.r.) sa scape de faliment cred ca sunt destul de mici", a afirmat analistul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,6%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,54% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,66%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu numai 0,14%.

Totodata, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,12% sub inchiderea de vineri. Corectia indicelui a fost influentata in principal de titlurile Transgaz (TGN), care au incheiat a sase sedinta in scadere. La finalul zilei, aceste titluri erau cotate la 211 lei, pret cu 1,85% sub nivelul de vineri.

Brokerii au spus inca de saptamana trecuta ca reculul actiunilor Transgaz din ultimele sase sedinte, de 8,6%, este determinat pe de o parte de o noua taxa care va fi aplicata incepand din februarie pentru operatorii de transport si distributie din sectorul energiei si gazelor.

Totodata, corectia acestor actiuni este influentata si de asteptarile investitorilor ca statul sa lanseze oferta publica secundara pentru vanzarea a 15% din titlurile Transgaz, operatiune in care pretul de vanzare ar putea fi mai mic decat cel de la bursa si, astfel, cotatia bursiera ar putea ajunge pana la nivelul din oferta.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro), valoare de patru ori sub rulajul de vineri, de 23,1 milioane lei (5,3 milioane euro). O lichiditate mai redusa decat cea de luni a fost inregistrata pe 10 octombrie, cand transferurile au cumulat doar 5,2 milioane lei (1,1 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea si titlurile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de cate 1,2 milioane lei. Cele doua titluri au asigurat 45% din rulajul bursei. La finalul zilei, actiunile Fondului Proprietatea stagnau la 0,5975 lei, iar titlurile se plasau cu 0,43% sub nivelul de vineri.

Pe piata Rasdaq, lichiditatea a urcat la 5 milioane lei (1,1 milioane euro), datorita unor deal-uri cu 27% din titlurile Comcereal Tulcea (CTUL), de 4,7 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro). Actiunile au fost transferate la pretul de 6,1 lei/titlu, cu 5,35% peste cotatia anterioara.

Pachetul de actiuni tranzactionat prin cele doua deal-uri este similar participatiei pe care SIF Moldova o are la Comcereal Tulcea.

In actionariatul Comcereal Tulcea se mai regaseste producatorul de ulei vegeteal Argus Constanta (68%), companie pentru al carei control se lupta omul de afaceri Catalin Chelu cu SIF Oltenia si cateva fonduri de investitii. In prezent, compania Argus este condusa de un Consiliu de Administratie ales de SIF Oltenia si fondurile de investitii.

Rulajul de luni este cu mult peste lichiditatea de vineri, de doar 426.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Paris si Londra avansau cu cate 0,3%, in timp ce bursa de la Frankfurt era in stagnare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri