Oficialii Bursei de la Bucuresti (BVB) sustin ca au cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca regulile de transparenta si de raportare sa ramana in buna parte aceleasi in cazul Rasdaq, daca piata va deveni un sistem alternativ de tranzactionare (ATS).
Reactia vine dupa ce ieri Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a cerut demisia Consiliului Bursei din cauza initiativei de a transforma Rasdaq in ATS.

„BVB a solicitat CNVM mentinerea tuturor regulilor de transparenta si tranzactionare incidente companiilor listate pe piata Rasdaq, inclusiv mentinerea obligatiilor de raportare si a regimului curent de delistare, precum si a altor prevederi care vizeaza protejarea actionarilor minoritari.

BVB a avut in vedere protejarea intereselor actionarilor, emitentilor si investitorilor. In acest sens, mentionam ca, in cazul adoptarii propunerii BVB de catre CNVM, investitorii vor beneficia de un nivel de protectie similar cu cel oferit de piata reglementata”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Bursei de la Valori Bucuresti.

Reprezentantii BVB spun ca retrarerea unei companii de la tranzactionare se va putea face prin oferta publica sau prin alte proceduri aplicabile pe piata reglementata. De asemenea, obligatiile de raportare ale persoanelor detinatoare a anumitor pozitii in cadrul unei societati admise la tranzactionare pe sistemul alternativ de tranzactionare vor fi identice cu cele de pe piata reglementata.

De asemenea, sefii BVB au subliniat ca modificarea statutului Rasdaq nu este in sfera atributiilor Bursei. “Potrivit legii, incadrarea pietei Rasdaq intr-una din tipologiile prevazute de Legea 297/2004 este de competenta autoritatii de reglementare sau a legiuitorului, nicidecum a operatorului de piata. Aceasta masura este cu atat mai necesara cu cat Romania se afla in pericol sa intre in procedura de infringement din cauza neclaritatilor cu privire la statutul Rasdaq”, se spune in comunicat.

Administratorii Bursei nu au uitat sa il contreze pe presedintele AIPC, Dumitru Beze.

Afirmatiile AIPC la adresa BVB sunt surprinzatoare in conditiile in care presedintele AIPC a confirmat participarea la o discutie organizata la initiativa Consiliului Bursei, invitatie lansata inca de saptamana trecuta de membrii Consiliului, tocmai pe tema situatiei Rasdaq; aceasta intalnire este programata pentru astazi 29 ianuarie 2013. Mai mult, acuzatiile formulate la adresa membrilor Consiliului Bursei sunt nefondate, iar anumite exprimari din comunicatul AIPC nu onoreaza afilierea acesteia la organizatiile europene invocate”, spun oficialii Bursei.

Presedintele AIPC caracterizase initiativa BVB de a transforma Rasdaq in ATS ca fiind una “oculta si nelegala”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri