Bursa de la Bucuresti a fluctuat usor si miercuri, iar indicele general BET-C a incheiat in crestere cu doar 0,16%, intr-o piata in care lichiditatea a fost salvata din nou de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si de deal-uri, informeaza Mediafax.
In ciuda scaderilor de pe bursele vest-europene, indicele general al Bursei de la Bucuresti, BET-C, a fost pe crestere usoara inca din primele minute. Majoritatea indicilor de la BVB au inregistrat fluctuatii reduse inca de la deschidere, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in cazul celor mai multe actiuni.

"Bursele europene sunt undeva in apropierea maximelor istorice si este normal sa apara o corectie. Pe plan extern multe companii au anuntat rezultate financiare bune, iar la noi de saptamana viitoare incepe sezonu si cred ca multe societati listate vor da bine. Cred ca acest lucru se vede acum in piata si in functie de rezultate vom avea si evolutia viitoare", a declarat pentru Mediafax Adrian Ceuca, seful departamentului Corporate si Participatii strategice din cadrul SSIF Broker.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in coborare cu 0,26%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in stagnare. In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,45%.

Pe de alta parte, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,57%. Evolutia acestuia fost sustinuta in principal de tranferurile cu actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 6,77%, la 0,0426 lei. Rulajul a ramas insa redus, de doar 135.000 lei.

In sedinta anterioara, unii investitori au ridicat cu 15% pretul actiunilor Rompetrol Rafinare, ca reactie la un interviu acordat Bloomberg de catre vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere actiunile Rompetrol Rafinare primite de stat in urma conversiei unor obligatiuni, iar un acord este vizat cat mai repede cu putinta in contextul stabilitatii politice din Romania.

Actiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzactionare pe bursa reprezinta doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni.

"Cred ca se va ajunge la o intelegere intre actionarul majoritar si statul roman. Poate ar fi un moment bun ca tranzactia sa se realizeze prin piata, printr-o oferta publica adresata tuturor actionarilor. Kazahii au investit mult in Rompetrol si este important ca doresc mentinerea si cresterea investitiilor in Romania. Avem nevoie de acest tip de investitori", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat miercuri actiuni de 22,7 milioane lei (5,2 milioane euro), valoare cu 28% sub rulajul de marti, de 31,4 milioane lei (7,2 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (7,9 milioane lei) si deal-uri cu titluri Transelectrica (3,5 milioane lei), SIF Moldova (1,6 milioane lei) si SIF Oltenia (745.000 de lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat ziua in scadere cu 0,42%, la 0,5955 lei, indepartandu-se in continuare de pragul psihologic de 0,6 lei/titlu pe care l-au atins saptamana trecuta, insa pe care nu au reusit sa-l depaseasca.

La finele sedintei, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau doar actiunile emise de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Pe piata Rasdaq, transferurile au cumulat 703.000 de lei, valoare cu 18% sub rulajul de marti, de 862.000 de lei.

Actiunile companiei hoteliere Intercontinental Bucuresti (RCHI), care opereaza hotelul cu acelasi nume din Capitala, au fost cele mai lichide din piata. Cu aceste titluri au fost realizate transferuri de 462.000 de lei, iar pretul a coborat cu 12,28%, la 0,07 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,6%. Pietele au fost pe rosu inca de la deschidere, ca reactie la rezultatele financiare dezamagitoare anuntate de mai multe companii din Europa. Totodata, investitorii asteapta o intalnire a Bancii Centrale Europene programata pentru joi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri