Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat anul trecut un profit net preliminat in scadere cu 47%, la aproape 9 milioane lei, si afaceri cu 19,5% mai mici, de 17,5 milioane lei, in principal din cauza reducerii tranzactiilor realizate de investitori. In ultimul trimestru al anului, BVB a inregistrat pierderi, scrie Mediafax.
In ultimele trei luni ale anului trecut, Bursa a consemnat o cifra de afaceri in scadere cu 27,1%, la 3,5 milioane lei. In acelasi timp, BVB a consemnat pierderi operationale de 740.000 de lei in perioada octombrie - decembrie 2012 si un profit financiar de 160.000 de lei. Astfel, in ultimul trimestru Bursa a inregistrat pierderi de 460.000 de lei.

"Piata de actiuni (inclusiv segmentul DEAL) a inregistrat o scadere a valorii tranzactiilor cu 30,8% in 2012, pana la un nivel de 7,268 miliarde lei, fata de 10,496 miliarde lei in anul precedent. Segmentul produselor structurate a inregistrat din nou in 2012 cresteri importante, atat la nivelul valorii totale a tranzactiilor, pana la 687,4 milioane lei (+57% fata de 2011), cat si ca medie zilnica a valorii tranzactionate, care a atins 2,7 milioane lei (+60% fata de anul precedent), si ca volum (+118% vs. 2011)", se arata intr-un raport in care Bursa prezinta rezultatele financiare preliminate inregistrate anul trecut.

Desi valoarea tranzactiilor pe piata de actiuni a scazut cu circa 30%, veniturile din tranzactionare ale BVB au coborat mai lent, respectiv cu 20,7%, la 14,1 milioane lei, fata de aproape 18 milioane lei in anul 2011.

Aceasta evolutie s-a datorat cresterilor inregistrate de alte segmente ale pietei , precum oferte publice, produse structurate, dar si masurilor luate de Bursa in plan operational pentru stimularea activitatii market makerilor, extinderea sistemului de conturi globale si a mecanismului fara prevalidare pe intreaga piata reglementata la vedere si atragerea de noi instrumente financiare, potrivit BVB.

In acelasi timp, cheltuielile de exploatare, desi preponderent fixe, au scazut cu 12,1%, la 13,5 milioane lei, prin inregistrarea unor cheltuieli mai mici aferente salariilor, care s-au redus cu 6%, la 5,2 milioane lei, in timp ce cheltuielile cu asigurarile si protectia sociala au crescut din cauza contributiilor sociale aferente indemnizatiilor achitate pentru restructurarea Consiliului de Administratie.

Profitul din activitatea financiara inregistrat anul trecut a depasit usor 6 milioane lei, suma cu peste 50% sub cea din 2011, cand Bursa a incasat dividende de 8,2 milioane lei de la Depozitarul Central. Suma de la Depozitarul Central a inclus un dividend exceptional aferent anului 2007 si un dividend aferent unui an 2010 cu rezultate bune influentate de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea.

Veniturile totale al BVB au scazut anul trecut cu 31%, la 25,5 milioane lei (5,7 milioane euro), iar cheltuielile au coborat cu aproape 16%, la 15,4 milioane lei (3,4 milioane euro).

La finele anului trecut, Bursa avea active totale de aproape 98 milioane lei, fata de 106,2 milioanele lei la sfarsitul precedentului exercitiu financiar.

Cei mai mari actionari ai BVB sunt fonduri de investitii straine, printre care fonduri Erste si fonduri Franklin Templeton, care detin cate 5% din actiuni. Totodata, prezente vizibile sunt SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, care detin tot cate 5% din titluri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri